Nuruosmaniye Kütüphanesi 4968 numaralı şiir mecmuası (vr: 65a -125a) (inceleme-metin-nesre çeviri) - Atalay, Asiye (My University, 2015)
Bu çalışmada, Nuruosmaniye Kütüphanesi 4968 numarada kayıtlı mecmuanın 65a-125a varakları arasındaki şiir ve mektuplar transkripsiyonlu olarak hazırlanmış, şiirlerin ve mektupların nesre çevirilerine yer verilmiştir. Mecmuaların edebiyat tarihi açısından önemi hakkında bilgi verilmiş; söz konusu mecmuanın çalışılan bölümü üzerinde biçim ve içerik incelemesi yapılmıştır. Toplam 186 varak olan mecmuanın hazırlanan bu 60 varaklık kısmında 275 şiir yer almaktadır. Bu şiirler gazel, kaside, müseddes, kıt‘a gibi değişik nazım şekilleriyle yazılmıştır. Çalışılan bölümde Deli Birader’e ait mektuplar ve ona yazılan cevapnameler de bulunmaktadır. Tezin ilk bölümünde mecmua tanıtılmış, mecmua çeşitleri ve mecmua türünün Klâsik Türk Edebiyatındaki yeri ve önemi üzerinde durulmuştur. Nuruososmaniye 4968 numaralı mecmua hakkında bilgi verilmiş ve mecmuanın 65a-125a varakları incelenmiştir. Bu varaklar içerisinde yer alan şiirlerle ilgili bilgi verilmiş; inceleme kolaylığı sağlaması açısından şairler ve eserleriyle ilgili açıklamalar yapılmıştır. Bu çalışma yapılırken karşılaşılan sorunlar hakkında bilgi verilmiş ve metin oluşturulurken izlenen yöntem ele alınmıştır. Ayrıca mecmuadaki şiirler daha önce çalışılmış olan divanlarla karşılaştırılmış ve nüsha farklılıkları belirtilmiştir. Mecmuanın şair ve şiir dizini ile mecmuanın 65a-125a varaklarındaki şair ve şiirlerin dizini bu bölümde verilmiştir. Bu kısmın ardından mecmuanın 65a-125a varaklarındaki şairlerin biyografileri ve eserleri hakkında açıklamalar yapılmıştır. İkinci bölümde ise karşılaştırmalı transkripsiyonlu metinle birlikte metnin nesre çevirisi bulunmaktadır. Çalışma sonuç ve kaynakça ile tamamlanmıştır.

In this study ın number 4968 of library’s registred a mecmua. Among of 60th-25th sheets. This mecmua, poetries and letters are prepared as transcriped and inclouded prose translated of poetries and letters. We are being informed about the importance of the history of liturate of mecmua. On the mentioned mecmua in the certain part of study is conductded a investigation about form and content. The mecmua is consisting of 186 sheets. Among these 60 sheets, 275 poetreis are located. These poetries are written in form of sonnet, exemplwm, kita, musedes and various poetic forms. Than again in the our part of study there are Deli Birader’s letters and response letters. In the first section of our study, mecmua is introduced variety of mecmua and is focused on importance and the role of different types of mecmua in classical Turkish literature about the Nuruosmaniye 4968 number mecmua is investigated 65a-125a sheets. Among these sheets there are poeries about these poetries are provided information. To make the investigation easy there are given descriptions about poet and thair the methodology of the study. Further, poetries of mecmua are compared with earlier investigated Diwan (collected poems) and their differences are indicated. Mecmuan’s poet and poetries index and also 65a-125a sheets mecmua’s poet and their poetries index are located in this section. After this part are given descriptions about poet’s biographies and their trcs in 65a-125a sheets of mecmua. In the second section there are comparative transcriped text and translated prose text. Our study has been completed with results and bibliography.
Keywords: Türk dili