Bir ilköğretim okulunda akran ve yetişkin eğitimi yöntemi ile verilen temel ilkyardım eğitiminin etkinliğinin değerlendirilmesi - Yalçın, Aylin (My University, 2010)
1. ÖZET Bu çalışma ilköğretim öğrencilerine Akran Eğitimi Yöntemi (AEY) ve Yetişkin Eğitimi Yöntemi (YEY) ile verilen temel ilk yardım eğitiminin bilgi ve beceri düzeyine etkisini incelemek amacıyla yapılan, deneysel bir çalışmadır. Araştırmanın evrenini 7. sınıf öğrencileri (137öğrenci) oluşturdu. Örneklem seçilmedi. Velileri tarafından izin verilen 133 öğrenci “Yetişkin Liderli Grup (YLG)”, “Akran Liderli Grup (ALG)” ve “Kontrol Grubu ” olmak üzere üç ayrı gruba ayrıldı. Akran liderlere araştırmacı tarafından temel ilk yardım eğitimi verildi. ALG’a akran liderler, YLG’a araştırmacı tarafından iki oturum (90 dakika) ilk yardım eğitim uygulandı. Öğrencilerin bilgi düzeylerini belirlemek için “İlk Yardım Bilgi Değerlendirme Formu” eğitimden iki hafta önce ve eğitimden iki hafta sonra olmak üzere iki kez uygulandı. Öğrencilerin temel ilk yardım becerileri eğitimden iki hafta sonra her üç grupta da “İlk Yardım Beceri Değerlendirme Formu” ile gözlem yapılarak değerlendirildi. AEY ve YEY ilk yardım bilgisinin ve becerisinin gelişmesinde kontrol grubuna göre daha etkili bulundu. Temel ilk yardım bilgisi kazandırmada AEY, YEY’den daha az etkili bulundu. Temel ilk yardım becerileri ve becerilerde en önemli adımları gerçekleştirebilmede AEY uygulanan grup, YEY uygulanan grup ve Kontrol grubundan daha başarılı bulundu (p<0.05). Bazı becerilerde AEY ve YEY uygulanan gruplar arasında fark olmadığı görüldü (p>0.05). Sonuç olarak; ilköğretim 7.sınıf öğrencilerinin temel ilk yardım eğitiminde her iki eğitim yöntemi kullanılabilir fakat AEY’nin avantajları göz önünde bulundurularak tercih edilmesi önerilir. akran eğitimi, ilk yardım eğitimi, okul sağlığı, okul sağlığı hemşireliği, yetişkin eğitimi, 2.

Evaluation of The Efficacy of Basic First Aid Training Given By Peer and Adult Education Methods In An Elementary School This experimental study has been applied to elementary school students to examine effects of basic first aid education which was given through Peer Education Method and Adult Education Method on students’ level of knowledge and skills. 7th grade students were (137 students) enrolled in this study. Sample wasn’t chosen. 133 students whose families gave permission were divided into three groups; “Adult-led Group”, “Peer-led Group” and “Control Group”. Basic first aid training was given to peer leaders by the researcher. In peer led group, two sessions (90 minutes) of basic first aid training program were given by peer leaders and in adult led group training was given by researcher. To determine students’ level of knowledge “First Aid Information Evaluation Form” was applied twice (two weeks before education and two weeks after education). Two weeks after education, students basic first aid skills were evaluated in all three groups through “First Aid Information Evaluation Form” and observation. With regard to development of first aid knowledge and skills, Peer Education Method and Adult Education Method were found more effective than control group. Gaining knowledge about basic first aid Peer Education Method was found less effective than Adult Education Method. When compared to the Adult-led Group and control group (p<0.05), peer-led Group was found more successful in terms of gaining many basic first aid skills and performing the most important stages in skills but in some skills there was no difference between Peer-led Group and Adult-led Group (p>0.05). As a result, both methods can be used for first aid training in the 7th graders, but taking into consideration of the advantages of Peer Education Method, this method should be preferred. Key words: adult education, first aid education, peer education, school health, school health nursing
Keywords: Halk Sağlığı; İlkyardım Eğitimi_İlköğretim