Perception of discrimination in worklife and a field research in private sector - Kutlu, Pelin (My University, 2002)
Bu çalışmanın amacı, çalışan kişilerin çalışma yaşamları içerisinde ayrımcılık kavramının farkında olup olmadıklarını tespit etmek ve bu doğrultuda ayrımcılık olarak neyi algıladıklarını ve nasıl algıladıklarını tespit etmeye çalışmaktır. (Sayfa: 30) Çalışma iki ana bölümden oluşmaktadır. Bunlar literatür taraması ve saha araştırmasıdır. Literatür taraması çalışmanın teorik altyapısını kapsarken, saha araştırması çalışmada yürütülen araştırmanın uygulanmasını kapsar. Bu bağlamda, literatür taramasında elde edilen veriler ile saha araştırmasında kullanılacak girdilerin elde edilmesi sağlanılmıştır. Saha araştırmasında 22 sorudan oluşan yapılandırılmış anket 100 kişiye uygulanmış, elde edilen veriler SPSS kullanılarak incelenmiştir. (Sayfa: 31) İş yaşamı içerisindeki yoğun çalışma saatleri, anket sorularının özel ve gizlilik arz ettiği düşüncesi, çalışma esnasında karşılaşılan kısıtlamaları meydana getirmektedir. (Sayfa: 35) Araştırma sonuçlarına göre, Çifte standart ayrımcılığı (terfi, ücret, iş değerleme, gibi uygulamalarda eşitsizlik), Eğitim ayrımcılığı (okul, branş, ... ayrımcılığı), Yandaşlık ayrımcılığı (hemşehrilik, tanıdık olma, ... ayrımcılığı), Cinsiyet ayrımcılığı ve Sosyal / kültürel çevre ayrımcılığı (sınıf, değer, norm, statü, rol, ... ayrımcılığı) 11(on bir) temel ayrımcılık türü arasında , hem algılanan hem de yaşanan ayrımcılık türleri olarak ilk beşi oluşturduğu görülmektedir. (Sayfa: 40-48) Çalışmada elde edilen bulgulara göre, ayrımcılık ile ilgili uygulama ve olayların azaltılması ve önlenmesi için ayrımcılığın gerek iş yönetmeliklerinde gerekse işyerindeki mevzuata uyum çalışmalarında yer verilerek görünür kılınması sağlanabilir. (Sayfa: 59) Sonuç olarak, bu çalışma hem sivil toplum örgütleri hem de işletmelerde personel yönetmeliklerinin güncellenmesinde, ve bu doğrultudaki stratejilerin geliştirilmesinde kaynak olarak kullanılabilir.

The aim of this study is to try to find out whether working people in Istanbul are aware of discrimination in work life, and if they consider that there is discrimination in work life, to determine what they perceive as discrimination and how they perceive discrimination. (Page: 30) The study consists of two main parts. These are literature survey and field research. The literature survey part includes the theoretical framework of the study where, the field research part includes the application of research. The data gathered from literature survey provided the inputs for field research. A structured questionnaire composed of 22 questions is applied to 100 people. The data collected has been processed and analysed in SPSS. (Page: 31) The dense job programs which create difficulty for employees to participate in questionnaire study, and the thought that the questionnaire is confidential are the limitations faced while the research was undertaken. (Page: 35) Based on the field research findings; stereotype (discrimination in business applications such as promotion, payment and performance appraisal...), educational (school, branch...), relationship (citizenry...), gender (male, female) and social status (status, role, ... ) discrimination are the first five ranked experienced and perceived discrimination types. (Page: 40-48) According to findings, in order to reduce or prevent discriminatory events in work life, discrimination should be visible through compliance applications and work policies in the organisations. (Page: 59) Consequently, the organisations or occupational groups may benefit from this study while developing business strategies and work policies.
Keywords: Insan Kaynakları; Personel Yönetimi