Spor bilimleri fakültesi öğrencilerinin sosyal medya ve sosyal ağları kullanımı - DEMİR, GÖKALP (My University, 2022)
Bu araştırmada, Spor Bilimleri Fakültesi öğrencilerinin sosyal ağların kullanım amaçlarının incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışmanın evrenini; 2021-2022 eğitim öğretim yılı Marmara Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi öğrencileri oluştururken, örneklemini; Marmara Üniversitesi Spor Yöneticiliği bölümü öğrencileri oluşturmuştur. Veriler katılımcılara Google Formlar üzerinden ulaştırılmış ve katılımda gönüllülük esas alınmıştır. Toplamda 182 kişiye ulaşılmış olup aykırı uç değerler analizi sonucu 3 form değerlendirmeye alınmamış ve toplamda 179 form değerlendirmeye alınmıştır. Veri toplama aracı olarak, birinci kısımda araştırmacı tarafından oluşturulan kişisel bilgiler, ikinci kısımda Usluel ve ark. (2014) tarafından geliştirilen “Sosyal Ağların Kullanım Amaçları Ölçeği” kullanılmıştır. Bu çalışmada, verilerden elde edilen bulgular çerçevesinde; analiz işlemi SPSS 25.0 paket programı ile yapılmıştır. İkili değişkenler için Mann Whitney U testi, ikiden fazla değişkenler içi Kruskal Wallis H testi yapılmıştır. Ayrıca frekans, yüzde ve güvenirlik katsayısı hesaplamaları yapılmıştır. Analiz yapılırken %95 güven aralığına göre analiz yapılmıştır. Araştırma sonucunda sosyal ağların kullanım amaçları ile yaş değişkeni arasında yapılan analiz sonucu içerik paylaşımı ve eğlence alt boyutları dışında ölçek toplam ve tüm alt değişkenlerde istatistiksel olarak anlamlı farklılık olduğu görülmüştür. Çalışma durumu değişkeni arasında yapılan analiz sonucu sadece işbirliği alt istatistiksel olarak anlamlı farklılık olduğu, sosyal medyada geçirilen süre değişkeni arasında yapılan analiz sonucunda ise iletişim kurma alt boyutunda istatistiksel olarak anlamlı farklılık olduğu görülmüştür (p<0.05). Sosyal ağların kullanım amaçları ile kul

In this research, it is aimed to examine the purposes of using social networks of the students of the Faculty of Sport Sciences. The universe of the study; While the students of Marmara University Faculty of Sports Sciences for the 2021-2022 academic year constitute the sample; It was formed by students of Marmara University Sports Management Department. The data were delivered to the participants via Google Forms and participation was voluntary. A total of 182 people were reached, and as a result of outlier analysis, 3 forms were not evaluated and a total of 179 forms were evaluated. As a data collection tool, personal information created by the researcher in the first part, Usluel et al. in the second part. (2014) "The Use Purposes Scale of Social Networks" was used. In this study, within the framework of the findings obtained from the data; analysis was done with SPSS 25.0 package program. Mann Whitney U test was used for binary variables and Kruskal Wallis H test was used for more than two variables. In addition, frequency, percentage and reliability coefficient calculations were made. While performing the analysis, the analysis was made according to the 95% confidence interval. As a result of the analysis, it was seen that there was a statistically significant difference in the total and all sub-variables of the scale, except for the content sharing and entertainment sub-dimensions, as a result of the analysis made between the purpose of use of social networks and the age variable. As a result of the analysis made between the working status variable, it was seen that there was only a statistically significant difference in the cooperation sub-dimension, and as a result of the analysis made between the time spent on social media variable, there was a statistically significant difference in the communication sub-dimension (p<0.05). It was observed that there was no statistically significant difference between the purposes of using social networks and the variables of the type of social media used (p>0.05).
Keywords: Sports Management; University Students; Social Network; Communication; Spor Yöneticiliği; Üniversite Öğrencileri; Sosyal Ağ; İletişim