Pandemi, Dijitalleşme ve İletişimin Yeni Halleri: İmkânlar ve Meydan Okumalar Üzerine Bir Değerlendirme - AYDENİZ, HEDİYETULLAH (My University, 2021)
Dijitalleşme ile beraber medyanın ve tek yönlü iletişim sürecinin dönüştüğü bir zaman diliminde yaşıyoruz. Bu değişimin doğal bir sonucu olarak da haberleşme sistemine, iletişim pratiğine ve teorisine ilişkin çaba ve çalışmalara odaklanmanın da artışına şahitlik etmekteyiz. Bu çerçevede haberleşme teknolojilerinin gelişmesi ve özellikle de internetin sağladığı imkanlar ile mekânın, iletişimin önünde bir engel olmaktan çıkması, profesyonellerin tekelindeki enformasyon üretimi ve dağıtım sisteminin değişime uğraması ile medya profesyonellerinin “eşik bekçisi” rollerini azaltıp demokratikkatılımcı bir iletişim dünyasının oluşmasına katkı sağladığı beklentisiyle yirminci yüzyılın son on yılında olumlu yönde bir ümit, bir beklenti oluşmuştu. Ancak yirmi birinci yüzyıl, başlardaki ümitli beklentinin düzeyini düşürecek şekilde karamsarlığı da beraberinde getiren belirsizlik, risk ve öngörülemezlik kavramlarının çokça konuşulduğu bir tecrübeyi öne çıkardı.

We live in an era in which the media and a one-way communication process are being transformed with digitalization. As a natural result of this transformation, we are witnessing an increase in the focus on the communication system, and communication practice and theory. In this respect, the development of communication technology, and especially the fact that space has ceased to be an obstacle to communication thanks to the opportunities provided by the internet, and that the production and distribution of information under a monopoly of professionals has undergone a transformation that created a hope, an expectation within the last decade of the twentieth century that the “gatekeeper” role of media professionals would be reduced and a more democratic-participatory communication world would be created. However, the twenty-first century highlighted an experience in which the concepts of uncertainty, risk and unpredictability, which brought pessimism along with it, lowered the level of the initial hopeful expectation.
Pandemic, Digitalization and The New Modes Of Communication: an Assessment On Opportunities and Challenges