Hazır giyimde hedef kitle bilgilerinin üretime dönüşü ve gelişimi - Haşlaman, Ayşegül (My University, 2005)
Günümüzde tekstil ve hazırgiyim sektöründe koleksiyonların hedef kitle eğilimleri göz önüne alınarak, tasarımcı kimiliğini kaybetmeden belirli bir konsept içerisinde tasarlanması ulaşılmak istenen hedef olarak görülmüştür. Bu noktada, hedeflenen kitle bilgilerinin doğru bir şekilde tasarımcı tarafından algılanıp, pratiğe dönüştürülmesi ise hem işletmeler hem de tasarımcı açısından büyük önem taşımaktadır Tüketimin her alanda ve sürekli yaşanıyor olması da tasarımcının tüketim içerisindeki yerinin önemini de arttırmaktadır. Satın alınan her ürün, tasarım yeni yaşam tarzları oluşturmakta ve bununla birlikte ekonomik, siyasi ve sosyal hareketleri de etkilemektedir. Öyleyse, tasarımlar bu unsurların da etkisiyle değişim yaşayarak, karşılıklı bir etkileşim içerisine girmektedir. Tasarımcı sadece hedef kitlenin istek ve ihtiyaçlarına cevap verebilen kişi olmakla kalmayıp aynı zamanda kitlelere yön verebilen ve hedef kitle anlamında da tüketici davranışlarına eğitici yön verebilen de olmalıdır. Hedef kitle olarak görülen tüketici kitlesi de satın alma fikrinin pekçok şekilde yönlendirilmesiyle, ürünlerin sembolik ve kültürel değerleri ön plana çıkmaktadır. Bu noktada tasarımcının rolü; tasarlayacağı ürünün özelliklerini özümsemkle birlikte ürün ile hedeflenen tüketici kitlesi arasındaki bağlantıları bilmesi ve ürünün hedef kitlenin hangi ihtiyacına cevap vereceği, tasarım kimliğinde biçimsel, sembolik ve kültürel değerlerin nasıl kullanılması gerektiğini de bilmelidir.

Nowadays to design the collections in the textile and ready-to-wear sector by considering the trends of target audience and within a certain concept without loosing the designer's identity has been regarded as the target to be achieved. At this point, a right conception of the information collected from the target audience and the ability to turn this into practice is crucial both for the companies and the designers. The consumption is in every aspect of life and continuious, thus the importance of the designers place in the consuption increases. Each and every product, design creates new life styles and so affects economic, political and social movements.Then, designs have a change partly due to the effects of these factors and forms a mutual interaction with them. It is not suffice for a designer to only respond to the demands from and the needs of the target audience, but he/ she also be able to give a direction to supervise the target audience in form of the consumer behaviour. By the manipulation of the consuming ideas of the target audience in several ways, the symbolic and the cultural values of the products gain more importance. At this point, the role of the designer is to absorb the characteristics of the product that he/ she would design, to be well aware of the links between the product and the target audience, to know which kind of audience demands would be responded by this product and to recognize how the formal, symbolic and the cultural values should be used for the design identity.
Keywords: Dokumalar; Elyaftan yapılan kağıtlar; Hazır Giyim; İmalat; Tasarım