Kadınların insan hakları - Atak, Songül (My University, 2000)
İnsan hakları kavramı, teorik olarak bütün insanlara tanınması gereken bir haklar listesini ifade eder. Bu haklar, insanın doğuştan sahip olduğu dokunulmaz, devredilmez ve vazgeçilmez nitelikteki haklardır. Devletler hiçbir bir ayırım gözetmeksizin herkesin insan haklarına saygı göstermek, korumak ve geliştirmek zorundadırlar. Kadın hakları, evrensel insan haklarının vazgeçilmez, ayrılamaz ve bölünemez bir parçasını oluşturur. Ancak bu gerçeğe karşın, devletler ve uluslararası insan hakları örgütleri kadınların insan haklarının korunmasına gereken önemi vermemişler, kadınların insan haklarına yönelik ihlalleri önlemek için yeterli çabayı göstermemişlerdir. Uluslararası insan hakları hukukunun mevcut yapısı, kadınların insan haklarının korunmasını ve geliştirilmesini engellemektedir. Bu alandaki eksiklikler giderilmediği sürece kadınların insan hakları etkili bir şekilde korunamayacaktır. Kamusal alan / özel alan ayrımının aşılarak özel alanlarda işlenen ihlallerden dolayı devletin sorumluluğuna gidilmesi ve insan hakları alanındaki bütün etkinliklere cinsiyet perspektifinin dahil edilmesi bu alanda atılması gereken öncelikli adımlardır. Kadınların insan haklarının incelendiği bu çalışmanın ilk bölümünde genel olarak insan hakları incelenmiş, ikinci bölümde kadınların insan haklarına yönelik ihlaller değerlendirilmiş, üçüncü bölümde Birleşmiş Milletler Örgütü ve kadınların insan hakları ele alınmış, dördüncü ve son bölümde ise, uluslararası insan hakları hukukunun ve insancıl hukukun kadın perspektifinden analizi yapılmıştır.

Concept of human rights represents a list of rights that must be given to all human beings theoretically. Human rights are the rights that a person has by reason of just being a human. These rights are immune, can not be transferred or abondoned rights of a human being, who is born with them. States have to respect, protect and develop human rights of everybody without an unequal treatment. Women's rights are an important part, which can not be separated, abondoned or divided, of the human rights. However, in contrary to this fact, states and organisation of international human rights have not atteched necessary importance for preserving human rights of women and not made enough effort to prevent violation of human rights of women. Current structure of international human rights law obstruct the preservation and development of human rights of women. Unless the deficiencies in this field is removed, human rights of women can not be preserved effectively. Accepting states responsibility in private fields with overcoming the public/ private distinction and adding gender perspective in all activity under the scope of the human rights are the most considerable steps that should be taken. In the first section of this study in which human rights of women are investigated, human rights investigated in general, in second section violation of human rights of women evaluated, in third section United Nations and human rights of women are dealt with and lastly analysis of international human rights law and humanitarian law are made from women's perspective.
Keywords: İNSAN HAKLARI; Kadınlar; KADINLAR; Siyasal bilimler (Siyaset bilimi); Toplum bilimleri; Yurttaşlık hakları ve siyasal haklar