Hollanda hastalığının gelişmekte olan ülkeler üzerine etkisi : bir panel veri uygulaması - Kurt, Recep (My University, 2019)
1977 yılında yayınlanan The Economist dergisinde ilk defa Hollanda Hastalığından bahsedilmiştir.1960’lı yıllarda Hollanda’da doğal gazın bulunmasıyla ülke doğal gaz ihracatında artış olmuş, Florin değerlenmiştir. Hollanda Hastalığında kaynak dağılımı ticarete konu olan sektörlerden ticarete konu olmayan sektörlere doğru hareket etmiştir. Literatürde her ne kadar doğal kaynaklarla özdeşleştirilse de Hollanda Hastalığının benzer belirtileri, göçmen işçilerin para transferleri ve doğrudan yardımlarda da gözlenmektedir. Bu çalışmada gelişmekte olan ülkelerde göçmen işçilerin para transferlerinin ve doğrudan yardımların Hollanda Hastalığına seçilen gelişmekte olan ülkelerde neden olup olmadığı ve ilişkisinin ne yönde olduğu araştırılmaya çalışılmıştır. Çalışmada 2000-2017 yılları arasında 33 tane gelişmekte olan ülkeyle çalışılmış ve dinamik panel veri analizi yapılmaya çalışılmıştır. Elde edilen bulgular sonucunda literatürle uyumlu olduğu gözlemlenmiştir.

In The Economist magazine, published in 1977, Dutch Disease was mentioned for the first time. The distribution of resources in Dutch Disease has moved from tradeable sectors to non-tradeable sectors. Although identified in the literature with natural resources, similar symptoms of Dutch disease are also observed in migrant remittance and foreign aid. In this study, it is aimed to investigate whether migrant remittance and foreign aid workers in developing countries cause Dutch disease in these developing countries and the relationship between them. In this study, 33 developing countries were studied between 2000-2017 and dynamic panel data analysis was performed. As a result of the findings, it was observed that it is compatible with the literature.
Keywords: Developing Countries; Econometrics; Ekonometri; Foreign Aid; Gelişmekte Olan Ülkeler; Hollanda Hastalığı; İşçi Para Transferleri; Panel Data; Panel Veri; Workers’ Remittances; Yabancı Yardımlar Dutch Disease