Farklılıkların yönetimi ve Genel Kurmay Başkanlığı Barış için ortaklık merkezinde yapılan bir araştırma - Begeç, Suat (My University, 2004)
Yönetim süreçlerinde ortaya çıkan farklılıklar, organizasyonların başarılarında önemli rol oynamaktadır. Farklılıklar; bireysel, organizasyonel ve yönetimsel alanlarda kendini göstermektedir. Farklılıkların ortaya çıkarılıp kullanılmasıyla yönetimlerin etkinliklerine katkı sağlanabileceği düşünülmektedir. Araştırma; bu farklılıkları belirlemek; küreselleşme, bilgi, değerler ve yönetim biçimlerine farklı yaklaşımların etkilerini ortaya çıkartmak; yöneticilerin, farklılıkları etkin olarak kullanmasını sağlamak amacıyla, değişik ülkelerden personelin bulunduğu Genelkurmay Başkanlığı Barış İçin Ortaklık Merkezi Ankara'da anket uygulamasıyla yapılmıştır. Anket sonuçları; Lojistik Regresyon Yöntemine uygun olarak incelenmiştir. Farklılıklardan yararlanmak için farklılıkların belirlenmesi ve farklılıkların etkin yönetilmesi gerekmektedir. Farklılıklar, insanların; fiziksel, zeka yeteneği, bireysel özellik ve demografik, organizasyonların; yapısal ve işlevsel, yöneticilerin; güç ve otorite kullanma biçimi ile lider özelliklerinde ortaya çıkmaktadır. Farklılıkların etkin yönetilmesiyle; yapısal, işlevsel, yönetimsel, örgüt kültürü ve bilgi yönetiminde farklılık yaratma stratejilerinin geliştirilmesi sayesinde sinerji yaratılabilmektedir. Küresel düşünce anlayışı ve evrensel değerler, yönetim ve organizasyon sistemlerini etkilemekte, organizasyonlar kurumsallaşmakta, uluslararası biçim almakta ve çok uluslu şirketler ortaya çıkmaktadır. Buna bağlı olarak yönetici anlayışı yerini etkin liderliğe bırakmaktadır. Küresel düşünce anlayışı ve evrensel değerlere önem veren organizasyonların başarı şansı artabilmektedir. Bilgi çağının ortaya çıkarttığı sosyal, kültürel ve ekonomik etkiler, bilgi işletmelerinin ortaya çıkmasına, entelektüel sermayeye olan gereksinimin artmasına neden olmaktadır. Bilişim teknolojileri; ulusal ve uluslararası organizasyonların verimliliklerini artırmaktadır. Maddi değerler kadar, bireysel ve örgütsel değerlerin önem kazandığı günümüzde paydaşların tatmini ve değerleri, yöneticilerin dikkate alması gereken konuların başında gelmektedir. Ulusal ve uluslararası kriterlerin etkileşimiyle ortaya çıkan evrensel kriterler ve istisnasız yönetim yaklaşımı ile farklılık kaynakları azaltılmaya çalışılmaktadır. Bu sayede, ülkeler ve organizasyonların işbirliği ve koordinasyonu sağlanabilmektedir. Organizasyonlardaki personelin bireysel gelişimleri için eğitim ve çalışma yaşamında fırsat eşitliği yaratılmaktadır. Başarının arttırılabilmesi için hoşgörülü yönetim yaklaşımıyla sosyal ve kültürel farklılıklar giderilmektedir. Birbirine her yönüyle benzeyen birey, organizasyon, yönetim biçimi bulmanın zor olduğu günümüzde, yöneticiler başarı kazanmak için farklılıklarla birlikte yaşamak ve etkin olarak yönetmek zorundadırlar. The diversity emerging in management processes plays an important role in organizations' success. Diversity can exist at individual, organizational and managerial levels. It is considered that discovering and using diversity would contribute to the effectiveness of management approaches. In this research, by benefitting from the results of a survey, conducted on personnel from different countries at Turkish General Staff, Peace for Partnership Training Center in Ankara-TURKEY, it is aimed to determine diversity; to uncover the effects of various approaches on globalization, knowledge, values and management; and to aid managers in effectively utilizing diversity. The results of this study have been analyzed by using the Logistic Regression Method. Diversity must be defined and managed properly in order to benefit from it. Diversity can be seen in people's physical, intellectual, personal, cultural and demographic characteristics; organizations' structural and functional dimensions, and manager's coercive power, authority, and leadership practices. Thus, managaing diversity effectively through the development of diversity-creating strategies in structural, functional, knowledge management and corporate culture leads to synergy in organizations. Global thinking and universal values gradually change management and organizational systems; organizations become institutionalized and international-oriented, and multinational corporations are formed. As a result, the manager concept is being replaced by an effective leader. Organizations that pay attention to global thinking and universal values would increase their success rate. The social, cultural and economic effects of the information era cause the emergence of knowledge enterprises and increase the demand for intellectual capital. İnformation technology increases the productivity of national and international organizations. Nowadays, as personal and organizational values, along with material values gain importance, shareholders' satisfaction and values should be of primary importance for managers. The diversity sources have been decreased through an approach with unexceptional management and global criteria generated by the interactions between national and international criteria. By doing so, countries and organizations could manage cooperation and coordination. Equal opportunities in education and business life have been created for personnel's development in organizations. Tolerable management approach disseminates social and cultural diversities to increase success rate. Since it is hard to find individuals, organizations and management practices that are totally alike, managers should learn to live with diversity and rule diversity in order to gain success.
Keywords: Genel yönetim; Yönetim