Erken çocukluk empati ölçeği (3-7 yaş) : Uyarlama çalışması - Çetiner, Esranurname (My University, 2023)
Bu araştırmanın amacı; 3-7 yaş arası çocukların empati düzeylerini belirlemeye yönelik Measure of Empathy in Early Childhood (MEEC)-Erken Çocukluk Empati Ölçeği (EÇEÖ)’ni Türkçe’ye uyarlamak, bu kapsamda geçerlik-güvenirlik ve dilsel eşdeğerliği oluşturmaktır. Tarama modeli kullanılarak gerçekleştirilen araştırmada 2021-2022 yılı İstanbul’da MEB’e bağlı okul öncesi eğitim kurumlarında ve ilkokul 1. sınıf da öğrenim gören 3-7 yaş 435 çocuk araştırmaya dahil edilmiştir. Araştırma kapsamında veriler, Demografik Bilgi Formu, Türkçe uyarlaması gerçekleştirilen Erken Çocukluk Dönemi Empati Ölçeği, Çocuk Prososyallik Ölçeği (ÇPÖ) ve Çocuklar İçin Empati Bölümü Ölçeği (ÇEBÖ) ile toplanmıştır. Ölçeğin yapı geçerliğini ortaya koymak adına açımlayıcı faktör analizi ve doğrulayıcı faktör analizi yapılmıştır. Ölçek puanlarının AFA yapılabilmesi için gerekli örneklem büyüklüğüne sahip olup olmadığını sınamak için Kaiser-Meyer-Olkin (KMO) analizi gerçekleştirilirken verilerin çok değişkenli normalliğini sınamak adına Barlett Testi uygulanmıştır. Yapılan açımlayıcı faktör analizi ve doğrulayıcı faktör analizi ardından 35 madde ve 6 faktörlü yapı tespit edilmiştir. Kapsam geçerliğini sınamak amacıyla Lawshe (1975) tekniği kullanılmıştır. Maddelerin aldıkları kapsam geçerlik oranları incelendiğinde alınan değerlerin 0.66-1 arasında değişim gösterdiği anlaşılmıştır. Kapsam Geçerlik Ölçütü (KGO=0.56) altında madde bulunmazken tüm ölçek için Kapsam Geçerlik İndeksi 0.89 bulunmuştur. Ayrıca Kriter geçerliği için Çocuklar için Empati Bölümü Ölçeği ve Çocuk Prososyallik Ölçeği ile EÇEÖ puanları arasındaki ilişki Pearson Korelasyon Analizi uygulanarak sınanmıştır. Buna göre EÇEÖ ve ölçeğin 6 boyutundan alınan puan arttıkça ÇEBÖ ve ÇPÖ’den alınan puanlar da arttığı bulunmuştur. Ayırt edici geçerliği sınamak için EÇEÖ’de yer alan 35 maddenin ayırt ediciliklerini incelemek adına belirlenen %27 alt ve %27 üst grupların ortalamaları arasında anlamlı bir fark bulunup bulunmadığını tespit etmek için gerçekleştirilen t testi sonucu gruplar arası anlamlı bir farklılık olduğu tespit edilmiştir. İç tutarlık güvenirliğini belirlemek amacıyla EÇDÖ için hesaplanan Cronbach α ve maddeler arası korelasyon katsayıları analiz edilip incelenmiştir. Boyutların aldıkları Cronbach Alpha (α) değerleri .706 ile .863 arasında değişim gösterirken, ölçek için hesaplanan Cronbach Alpha (α) değeri .856 olarak bulunmuştur. EÇEÖ’nin kararlığını, puanların zaman içinde değişmezliğini sınamak için ise test -tekrar test yöntemi kullanılmıştır. Buna göre ölçeğin uygulandığı 42 çocuktan 16 gün arayla alınan veriler ile Pearson korelasyon analizi yapılmış ve katsayısı .912 olarak tespit edilmiştir. Son olarak EÇEÖ puanlarının çocuk yaşı, cinsiyet, kardeş sayısı değişkenlerine göre farklılaşıp farklılaşmadığı T-test, ANOVA ve Welch ve Brown-Forsythe analizleri ile incelenmiştir.

The aim of this study is to adapt the Measure of Empathy in Early Childhood (MEEC), which aims to determine the empathy levels of children aged of 3-7, into Turkish and to establish validity-reliability and linguistic equivalence in this context. In the research conducted using the screening model, 435 children aged 3-7 years old, studying in pre-school education affiliated with the Ministry of Education and in the first grade of primary school in Istanbul in 2021-2022, were included in the study. Within the scope of the research, data were collected with the Demographic Information Form, Early Childhood Empathy Scale (ECES), which was adapted into Turkish, Child Prosociality Scale (CPÖ) and Empathy Section Scale for Children (ESSC). Exploratory factor analysis and confirmatory factor analysis were performed to reveal the construct validity of the scale. While Kaiser-Meyer-Olkin (KMO) analysis was performed to test whether the scale scores had the required sample size for Exploratory factor analysis, the Bartlett Test was applied to test the multivariate normality of the data. Following Exploratory factor analysis and confirmatory factor analysis, 35 items and a 6factor structure were determined. Lawshe (1975) technique was used to test content validity. When the content validity rates of the items were examined, it was understood that the values varied between 0.66 and 1. While there were no items under the Content Validity Criterion (CVK=0.56), the Content Validity Index for the entire scale was found to be 0.89. In addition, for criterion validity, the relationship between the Children's Empathy Section Scale and the Child Prosociality Scale and ECES scores was tested by applying Pearson Correlation Analysis. Accordingly, it was found that as the scores obtained from the 6 factor of the ECES and the scale increased, the scores obtained from the ÇESÖ and ÇPÖ alsoincreased. In order to test the discriminant validity, a t-test was conducted to determine whether there was a significant difference between the averages of the 27% lower and 27% upper groups determined to examine the discrimination of the 35 items in the ECES. It was determined that there was a significant difference between the groups. In order to determine internal consistency reliability, Cronbach's α and inter-item correlation coefficients calculated for ECES were analyzed and examined. While the Cronbach Alpha (α) values of the dimensions varied between .706 and .863, the Cronbach Alpha (α) value calculated for the scale is determined as .856. The test-retest method was used to test the stability of ECES and the invariance of scores over time. Accordingly, Pearson correlation analysis was conducted with the data taken 16 days apart from the 42 children to whom the scale was applied and the coefficient was found as .912. Finally, whether ECES scores differed according to child age, gender, and number of siblings was examined using T-test, ANOVA, and Welch and Brown-Forsythe analyses.
Keywords: Duygusal Gelişim; Early Childhood; Early childhood education; Education, Childhood; Eğitim, Çocukluk; Emotional Development; Empathy; Empati; Erken Çocukluk; Erken çocukluk eğitimi; Okul Öncesi Eğitim; Preschool Education; Prosocial Behaviors; Prososyal Davranışlar; Sempati; Sympathy