Eğitimde toplam kalite yönetimi ve İstanbul İli milli eğitim yöneticilerinin eğitimde toplam kaliteye bakış açısı - Sarıkaya, Murat (My University, 2001)
Araştırmada Milli Eğitim Yöneticilerinin Eğitimde Toplam Kalite Yöntemine bakış açısı tespit edilmeye çalışılmıştır. Araştırma İstanbul İli Milli Eğitim Yöneticileri ile sınırlandırılmıştır ve başlıca dört bölümden oluşmuştur. İlk bölümde problem durumu, amaçlar, önem sayıltılar, sınırlılıklar, tanım ve kısaltmalar bulunmaktadır. İkinci bölümde Toplam Kalite Yönetimi eğitimde toplam kalite yönetimi konusunda yapılmış araştırmalar ve bu konuya ilişkin ilgili literatüre yer verilmiştir. Üçüncü bölüm araştırmanın yöntem kısmını oluşturmakta ve burada araştırma modeline, evren ve örnekleme, verilerin toplanması, işlenmesi, çözümü ve yorumlanmasına ilişkin bilgiler verilmiştir. Araştırma sonucunda elde edeline bulgular istatistik yöntemler kullanılarak toplu halde verilmiş ve yorumlanmıştır. İstatistik çözümlemelerde ki-kare testi uygulanmış anlamlı sonuçlar elde edilememiştir. İlişki olduğu tespit edilen sorular arasında çapraz tablo analizi yapılmış ve sorular özetlenmiştir. Dördüncü bölümde ise eğitimde toplam kalite yönetiminde eğitim yöneticilerinin bakış açıları ile ilgili sonuçlar özetlenmiş, yararlı olduğu umulan birtakım öneriler getirilmiştir.

In this research the approaches of the administrators of Ministry of Education toward total quality management concept are reviewed These research has been limited with the administrators of Ministry of Education in Istanbul Province and consists of five chapters. In the first chapter the problem the importance and the aim of the research, assumptions, limitations, definitions and abbreviation are stated. The second chapter includes the researches and publications related with total quality management and total quality management in education In the third chapter the research methodology, population the and sample groups are defined and data collection, interpretation and findings of the research are stated Chi-square tests has been applied in statistic resolutions, but no meanable results could be obtained. Cross-Tabulation has been made between problems determined to be relevant and these are shown in the related tables. The findings obtained from the research are listed in statistical tables by using SPSS package. In the fourth chapter the conclusion , necessary proposals and suggestions are stated.
Keywords: Eğitim; Toplam Kalite Yönetimi_Eğitimi; Yöneticiler