Büyükada Hamidiye Camii - Ersöz, Özlem Kadıoğlu (My University, 2013)
Araştırmamız kapsamında Büyükada Hamidiye Camii incelenmiş, özellikle mimari anlamda tam bir üslup karmaşası yaşanmış olan 19. yüzyıl mimarisine de ayrıca değinilmiştir. Araştırmanın ikinci bölümünde Büyükada’nın coğrafi konumu ve geçmişten günümüze tarihsel gelişimi anlatılmıştır. Çalışmanın üçüncü bölümünde Hamidiye Camii’nin yapımından başlanarak geçirdiği onarımlar belirtilerek günümüzdeki durumu detaylı olarak ortaya konulmuştur. Araştırmamızın dördüncü bölümünde Büyükada Hamidiye Camii ile aynı dönem yapısı olan Altunizade Camii incelenmiş, iki yapının benzer ve farklı yönleri sunulmuştur. Sonuç kısmında çalışmamızın ana konusu olan Büyükada Hamidiye Camii’nin incelenmesi neticesinde ulaşılan bilgiler ışığında, eserin Türk Sanatı açısından konumu ve önemi anlatılmaya çalışılmıştır.

Within the scope of this study, Büyükada Hamidiye Mosque was examined, specifically architectural style of the 19th century encompassing mix of different architectural styles were studied. In the second part of the study, geographical location and historical development of Büyükada were presented from past to present time. In the third part of the study, current condition of the Mosque was presented including the repairs starting from the beginning of construction of the Mosque to the present time. In the fourth part of the study, Altunizade Mosque built in the same period with Büyükada Hamidiye Mosque was examined then similar and different parts of both structures were presented. In the conclusion part, by means of information gathered in examining main subject of our study Büyükada Hamidiye Mosque, position and importance of the Mosque were discussed from the Turkish Art perspective.
Keywords: Büyükada; Camiler; İstanbul; Mimari, Osmanlı; Mimari, Türk; Tarih; Türkiye