Investigation of the effects of industrial gas burner modifications on emissions and efficiency : - Yangaz, Murat Umut (My University, 2018)
Endüstriyel gaz brülör modifikasyonlarının emisyonlar ve verim üzerindeki etkilerinin incelenmesi Enerji kaynakları, hali hazırda küresel ısınmanın etkileri tarafından tehdit altındaki, sürekli artan dünya nüfusunun ihtiyacı olan enerji miktarını karşılamak için, verimli bir şekilde kullanılmalıdır. Kaynakların kullanımındaki ciddi artış sürdürülebilir olmadığından ciddi sorunlar ortaya çıkarmaktadır. Dolayısıyla, doğanın daha fazla zarargörmesini önlemek amacıyla egzost gazları ya da emisyonlar azaltılmalıdır. Yanma sektörünü de içine alan endüstrinin birçok alanında artık katı düzenlemeler uygulanmaktadır. Bu çalışma, belirli tip/ ölçüdeki endüstriyel brülörlerdeki CO, yanmamış hidrokarbonlar ve NOx gibi emisyonları düşürerek ve yanma veriminiarttırarak sürdürülebilir bir ekosistem için çözümler üretmeyi amaçlamıştır. Bu doğrultuda, konvansiyonel tip yakıcılar üzerinde ön ısıtmanın ve EGR etkisinden yararlanmak amacıyla bazı geometrik modifikasyonlar (fırın tasarımında ve bağlı olan yakıcıda) yapılmıştır. Modifiye edilen geometriler numerik olarak analiz edilipkonvansiyonel tasarımın sonuçları ile karşılaştırılmıştır. Ayrıca, bir lineer ve non-lineer türbülans modelinin simülasyon sonuçları açısından karşılaştırılması da verilmiştir.

INVESTIGATION OF THE EFFECTS OF INDUSTRIAL GASBURNER MODIFICATIONS ON EMISSIONS AND EFFICIENCYEnergy sources must be used efficiently in order to provide the sufficient amount of energy for the still-growing population in the world, already threatened by the effects of global warming. The significant increase in the use of natural resources causes serious problems due to its unsustainable situation. Therefore, exhaust gases or emissions must be reduced to prevent more damage on the environment. Strict regulations are being applied in many branches of the industry including the combustion sector. This study aims to provide solutions for a sustainable ecosystem by lowering emissions such as CO, unburnt HC, NOx, and enhancing the combustion efficiency in a certain type/ scale industrial burner. In that way, some geometric modifications (on furnace design and theconnected burner) have been applied on the conventional type burners to benefit the effects of preheating of combustion air. Modified geometries have been analyzed numerically and compared with the conventional design’s results. Moreover, the comparison between a linear and non-linear turbulence model has been given in terms ofsimulation results.
Keywords: Chemical engineering; Egzoz gazı geri beslemesi Combustion; Emissions; Emisyonlar; Endüstriyel yakıcı; Flue Gas Recirculation; Fuels; Industrial Burner; Kimya mühendisliği; Ön ısıtma; Preheating; Yakıtlar; Yanma