Alternatif makroekonomik teorilerde maliye politikası - İsmayilov, Hakim (My University, 2005)
ALTERNATİF MAKROEKONOMIK TEORİLER İÇİNDE MALİYE POLİTİKALARI Maliye Politikaları ortaya çıkan butun Makroekonomik Teorilerde en cok tartışılan konulardan biri olmuştur. Maliye Politikaları devletin ekonomiy içindeki yerini ve devletin ekonomik aktivitelerini içermektedir. Devlet özellikle ekonomik kriz dönemlerinde farklı maliye, para, kur ve gelirler politikaları ile ekonomiye müdahele etmektedir. Bu konu farklı Makroekonomik Teorilerde farklı şekillerde ele alınmaktadır. Klasikler devletin ekonomiye müdahele etmemesi gerektiğini savunurken, Keynesyenler tam tersini savunmuşlardır. Monetaristler ise para politikasının maliye politikasından daha etkin olduğunu söylemişlerdir. Neo-Klasik ve Neo-Keynesyen Teorilerin temel varsayımları ise sırasıyla Klasik ve Keynesyen Teorilere dayanmaktadır. Bu çalışmada Klasik iktisatçılardan başlayarak günümüze kadar ortaya çıkmış olan Keynesyen, Monetarist, Neo-Keynesyen ve Neo-Klasik teorilerinin maliye politikası ve devletin ekonomideki yeri konusundaki temel görüşleri ve bu bağlamda 2000 yılı sonrasında Türkiye'de uygulanan istikrar programları ve bu programların ekonomik sonuçları incelenmiştir.

FISCAL POLICIES IN ALTERNATIVE MACROECONOMIC THEORIES Fiscal policies have always been one of the most debated issues in macroeconomic theories. These policies include the position of government in economy and economic activities of government. Government intervenes in the economy with various fiscal policy, monetary policy, exchange rate policy and income policy, especially when the economy is in depression. Various macroeconomic theories approach these policies differently. While proponents of classical theory state that government shouldn't intervene in economy, Keynesians say that government should actively intervene in economy. Monetarists say that monetary policies are more influental than the fiscal policies as a stabilization policy. The basic assumptions of Neoclassical and New Keynesian theories are based on classical and Keynesian theories, respectively. In this study, the basic statements of Classical Theory, Keynesian Theory, Monetarist Theory, Neoclassical Theory and New Keynesian Theory about the fiscal policies and about the position of government in economy are analyzed. In this context, the stabilization policies and their effects on economy after 2000 in Turkey are studied.
Keywords: Ekonomi; Maliye Politikası; Sistemler ve kurumlar