Türk kamu hukukunda sigorta ihaleleri - Bayrı, A. Murathan (My University, 2009)
İnsanoğlu, tarihin her döneminde çatışmalar, buluşlar, acı ve sevinçlerle dolu bir serüvenin yolcusu olmuş, ulaştığı gelişmişlik düzeyi artarken her evrede karşı karşıya kaldığı risklerse giderek artmış ve çeşitlenmiştir. Bu risklerden korunma anlamında yine insanoğlunun bulduğu araçlardan birisi “sigorta”dır. Gelişmiş ekonomilerde sigortacılık, modern dünyanın risklerle dolu ortamında tüm bu tehlikelere karşı bir önlemler paketi içinde büyük kabul görmektedir. Sigorta bir güven müessesesi olup, riskler denizindeki menfaatlerin uğrayacağı ekonomik kayıpları ortadan kaldırma veya en aza indirgemede başvurulan bir finansal araçtır. Gerçek kişiler yanında kurumsal menfaatler de risklerle karşı karşıyadır ve en büyük kurumsal yapı olarak tanımlayabileceğimiz devletin bu anlamda tehlikeler dünyasına açık pek çok menfaati bulunmaktadır. Ülkemizde devletin sigorta sektörü karşısında, düzenleyici ve denetleyici fonksiyonları dışında sıradan bir sigortalı adayı olarak özel sigorta fikrine karşı sergilediği yaklaşımın bilimsel usuller çerçevesinde etüd edilmesi gerektiği değerlendirilmiştir. Kamu alımları sistemi içerinde sigorta hizmeti alımıyla ilgili olarak karşımıza çıkan uygulama zorlukları ve sorunlar, sigortacı – sigortalayan ilişkisi içinde devletin sigortaya bakışını yansıtması açısından ilgi çekicidir. Kamu alımları mevzuatımızda, “sigorta”nın finansal boyutunun ve hukuki anlamdaki farklılığının ihmal edildiği, diğer emek yoğun hizmet alımları için geliştirilen usullerin ise sigorta himayesi sağlanması anlamında yasal engel bulunmayan kamu idare ve kurumlarını zor durumda bıraktığı tespit edilmiştir. Bu çalışmayla Türk Kamu Hukukunda sigorta ihaleleriyle ilgili bir durum tespiti yapılarak, çözüm önerileri geliştirilmeye çalışılmıştır. gorta, Devlet, Kamu Alımları Sistemi, Sigorta Sektörü.

Throughout history, humans endured period of conflicts, inventions, sorrow and joy. As they developed, the risks it occurred each time also increased and diversified rapidly. “Insurance” is a tool that the humans invented for protecting from these risks. Insurance business in developed economies, accepted as vital part of the measurement package for these dangers at the risky circumstances of the modern world. Meanwhile insurance is a matter of trust, it is also a financial tool for eliminating or minimizing the financial losses that can arise in this risk ocean. Besides individual interests, institutional interests are also faced with risks, and the state that can be defined as the biggest institutional organization has many benefits that are subject to risks. In our country, besides the regulation and supervision of the insurance sector by the state, the attitude of the state which is also a prospective insure towards the private insurance idea should be analyzed with scientific methods. The practical difficulties and problems related with purchasing an insurance service within the public procurement system are interesting because it reflects the view of the state towards insurance. It was determined that the financial status and legal discrepancy of the “insurance” is neglected in our public procurement regulation and the other methods developed for the labor-intensive service brought difficulties for the public management and institutions which have no legal obstacles for insurance. With this case study, insurance tenders in Turkish Public Law were analyzed and the solutions were offered. Key Words: Insurance, State, Public Procurement System, Insurance Sector.
Keywords: Hukuk; Kamu Hukuk; Sigortacılık_Hukuk