ORYANTİRİNG UYGULAMALARININ COĞRAFYA ÖĞRETMEN ADAYLARININ ÖZYETERLİK ALGILARINA ETKİSİ - (:unkn) unknown (My University, 2013)
Oryantiring; coğrafya eğitiminde harita kullanma, arazi çalışmaları, coğrafi bilgileri sorgulama, yorumlama ve değerlendirme becerilerinin birlikte geliştirilmesinde kullanılabilecek önemli yöntemlerden biridir. Bu çalışmada oryantiring uygulamalarının, harita kullanma, arazi çalışması, sorgulama, yorumlama ve değerlendirme becerileri ile genel olarak oryantiring hakkındaki özyeterlik algılarına etkisi tespit edilmeye çalışılmıştır. Bu amaçla, 46 coğrafya öğretmenliği 5. sınıf öğrencisi örneklem olarak alınmış ve ön test-son test deneysel araştırma modeli kullanılmıştır. Katılımcılarla bir oryantiring uygulaması gerçekleştirilmiştir. Katılımcılara uygulama öncesinde ve sonrasında uygulanan anket ile çalışmanın amacına ilişkin veriler toplanmıştır. Verilerin çözümlenmesi ve analizinde SPSS yardımıyla aritmetik ortalama ve Wilcoxon Signed Ranks testi kullanılmıştır. Uygulama sonrasında, oryantiringin katılımcıların harita kullanma becerilerine ilişkin özyeterlik algılarını %56, arazi çalışması becerilerine ilişkin özyeterlik algılarını %66 ve sorgulama, yorumlama ve değerlendirme becerilerine ilişkin özyeterlik algılarını %57 oranında artırdığı tespit edilmiştir

Orienteering is one of the important methods that can be used in geography education in order to develop the map, fieldwork, questioning and evaluation skills together. The purpose of this study is to reveal the status and effects of orienteering on prospective geography teachers' self-efficacy perceptions. For this purpose, the data were collected from 46 undergraduate 5th grade students of a geography education department located in Istanbul. The pretest-posttest experimental research model was used in the implementation. The students attended an orienteering activity. The impacts of orienteering on students' self-efficacy perceptions were determined using an assessment survey. Some descriptive statistics and Wilcoxon Signed Ranks test were used in the analysis of the results with the help of SPSS. The study revealed that the orienteering activity increased the students' self-efficacy perceptions of map skills by 56%, fieldwork skills by 66% and questioning and evaluation skills by 57%
(The Effects of Orienteering on Prospective Geography Teachers' Self- Efficacy Perceptions)
Keywords: Eğitim, Eğitim Araştırmaları