Inflation targeting: theory and application - Yılmazkuday, Hakan (My University, 2003)
Bu tezin amacı enflasyon üzerine bir literatür taraması yapmak ve Türkiye ekonomisi için alternatif enflasyon hedeflemesi politikalarının etkilerini karşılaştırmaktır. Literatür taramasında çeşitli iktisadi okulların enflasyon üzerine düşünceleri tartışılmaktadır. Bu taramanın amacı enflasyonun maliyetlerini analiz etmek ve enflasyonla mücadele yöntemlerine bir giriş yapmaktır. Literatür taramasının ardından Enflasyon Hedeflemesi konusu ayrıntılarıyla incelenmektedir. Tezin literatüre olan katkısı Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'nın (TCMB) para politikasının tahmin edilmesi ve Türkiye için alternatif.enflasyon hedeflemesi politikalarının karşılaştırılmasıdır. Bulunan sonuçlara göre TCMB, uygulamış olduğu para politikası dahilinde, diğer ülkelere oranla, enflasyon, döviz kuru ve üretim sapmalarına yeterince önem vermemiştir. Bununla beraber, eğer TCMB'nin para politikası yoluyla çeşitli iktisadi verilere verdiği önemi karşılaştıracak olursak en fazla önem döviz kurlarındaki hareketliliğe verilmiştir. İkinci olarak önem enflasyon hedefinden sapmalara, en az önem ise üretimdeki dalgalanmalara verilmiştir. Bütün iktisadi verilere yeterli miktarda önem verilmemesinin nedenini TCMB'nin Kasım 2001'den önce bağımsız olmamasına bağlayabiliriz. Son olarak değişik tipteki şokların Türkiye ekonomisi üzerinde etkilerinin karşılaştırması sonucunda TCMB'ye para politikası önerileri yapılmaktadır. TCMB'nin bütün yapması gereken değişik tipteki şokları önem sırasına göre belirlemektir. Bu belirleme yapıldıktan sonra enflasyon hedeflemesi politikaları arasından en uygun politika kolaylıkla seçilebilir

This thesis attempts to make a detailed lilterature survey on inflation and analyze the possible effects of alternative inflation targeting regimes for Turkey. The aim of literature survey is to analyze why inflation is costly, and to discuss the ways to cope with inflation. After the survey, inflation targeting is discussed in detail. The main contribution of this thesis is the estimation of monetary policy rule for Central Bank of The Republic of Turkey (CBRT) and comparison of alternative inflation targeting policies for Turkey. It has been found that CBRT has not given importance to any of the economic variables, namely inflation, currency depreciation and output stability, compared to other countries. However, if we try to make a comparison of weights given to different economic variables, we can see that the monetary policy conducted by CBRT was mostly to stabilize currency depreciation. Deviations from inflation target is the second important component and output is the least important component for CBRT. The main reason for this situation may be the fact that CBTR was not independent until November 2001. Comparison part analyzes the effects of different types of shocks on Turkish economy. All CBRT has to do is to determine the importance of different types of shocks and then select the proper monetary policy when conducting inflation targeting regime.
Keywords: Ekonomi; Ekonomi_Türkiye; Enflasyon; Finansman ekonomisi; Para; Paranın değeri