Evaluation of enamel cracks after using different bracket types and debonding techniques - Pavlou, Maria (My University, 2013)
Çalışmanın başlığı; “Farklı tip braketlerde farklı söküm teknikleri kullanıldığında oluşan mine çatlaklarının değerlendirilmesi”. Çalışmada metal ve seramik braketlerin sökümünde kullanılan iki farklı söküm tekniğinin minede oluşturduğu yeni jenerasyon çatlakların tespit edilmesi amaçlanmıştır. Çatlak ve adeziv artık artıkları indeksinin (ARI) boyut, şekil ve lokalizasyonu ile ilgili değişkenler değerlendirilmiştir. Bukkal yüzeylerinde çürük lezyon bulunmayan 75 küçük azı dişi, her bir grupta 15 adet olmak üzere 5 gruba ayrılmıştır(A,B,C,D,E).A grubundaki küçük azı dişlerine metal braketler yapıştırılmış ve wire cutter ile sökülmüştür. B ve C gruplarındaki dişlere mekanik retansiyonlu seramik braketler simante edilirken, D ve E grubundaki dişlere ise kimyasal retansiyonlu seramik braketler yerleştirilmiştir. B ve D gruplarında weingart pensi ile söküm yapılırken; C ve E gruplarında weingart pensi kullanılmadan önce Er-yag lazer uygulanmıştır. Tüm dişler, simantasyon öncesi(T1), söküm sonrası(T2), yapışkan artıkları temizlenmesi ve cila işlemi sonrası(T3) olmak üzere 3 ayrı periyotta stereomikroskop ile incelenmiştir. T1 değerlendirmesinde çoğu vertikal yönde olan fakat lokalizasyonu belirli olmayan başlangıç çatlaklarının oluşumu istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur. T2 periyodunda, ARI indeksi metal braketler için çoğunlukla 2 ve 3 iken, mekanik retansiyonlu seramik braketler için 3, kimyasal retansiyonlu braketler için ise 1 ve 2 olarak saptanmıştır. Son olarak T3 periyodunda, Er-yag lazer kullanılan C ve E grupları hariç mekanik sökümün yapıldığı gruplarda istatistiksel olarak anlamlı mine çatlağı artışı bulunmuştur. Sonuç olarak seramik braketlerde Er-yag lazer kullanımı güvenli bir söküm metodudur. atlaklarının, söküm, Er-yag lazer

The title of the present study is: ‘‘Evaluation of enamel cracks after using different bracket types and debonding techniques”. The aim of this study was to detect the enamel for new crack generation after debonding of metal and ceramic brackets using 2 different debonding methods for ceramic brackets. The variables that were evaluated are: size, shape, localization of cracks & the adhesive remnant index (ARI). Seventy five premolars with intact buccal surfaces that were free of carious lesions were randomized divided into five (A, B, C, D, E) groups of 15 premolars each. Premolars in group A were bonded with metal brackets and debonded with a wire cutter. In groups B and C teeth were bonded with ceramic brackets with mechanical retention, whereas in groups D and E ceramic brackets with chemical retention were used. In groups B and D a Weingart piers was used for debonding, whereas in groups C and E Er-yag laser was applied before the use of a Weingart pliers. All teeth were examined at the stereomicroscope at three period times, before bonding (T1), after debonding (T2) and after the removal of the adhesive and the polishing procedure (T3). The results at T1 time point showed a statistically significant high rate of initial cracks most of them vertical in shape, pronounced with no specific localization. At T2 time point the ARI scores were evaluated with metal brackets having mostly a score of 2 and 3, mechanically retained ceramic brackets a score of 3 and chemichally retained ceramic brackets a score of 1 and 2. Finally at T3 time point a statistically significant increase in the rate of new cracks was found for all the groups that mechanical debonding took place in contrast to groups C and E where Er-Yag laser was used. Therefore we concluded that Er-Yag laser is a safe debonding method for ceramic brackets. Key words: enamel cracks, debonding, Er-Yag laser
Keywords: Ağız ve Diş Sağlığı; Ortodonti