Sosyal medyanın kimlik sunumuna etkisi: Erving Goffman’ın dramaturjik teorisi üzerine bir analiz - Kartal, Neziha (My University, 2018)
Bireylerin yüz yüze gerçekleştirdikleri kimlik sunumları, dijitalleşme sonrasında sosyal medyanın da önemli bir konusu haline gelmiştir. Bireyler fiziki hayatlarında yaşadıkları çevrelerden bağımsız oluşturdukları anonim kimlikler ve fiziki hayatın uzantısı olan kimliklerini sosyal medyada sunmaktadır. İster anonim olsun ister olmasın sosyal medyada sunulan dijital kimlikler, bireylerin benliklerini ideal bir şekilde sunmalarına imkân vermektedir. Metin, ses, video ve fotoğraflarla gerçekleştirilen kimlik sunumlarında bireyler kontrolü ellerinde bulundurmaktadırlar. Yüz yüze iletişimi temel alan Goffman, dramaturjik teoride kimlik sunumlarının seyirci ve sahneye göre değiştiğinden bahsetmektedir. Araştırmanın temelini oluşturan sosyal medya, kimlik sunumlarında bireye verilen kontrolün yanı sıra ortak sahnede birden fazla seyirci grubuna yapılan sunumları da beraberinde getirmektedir. Çalışmanın kavramsal çerçevesini, kimlik ve kimlik sunumu Goffman’ın dramaturjik teorisi ve sosyal medyada kimlik sunumu oluşturmaktadır. Anket çalışmasının ardından toplanan verilerin analizleri gerçekleştirilmiştir. Bu çalışmanın, sosyal medyanın kimlik sunumuna etkisi üzerine fikir vermesi beklenmektedir. Bu çalışma, sonuçları itibariyle, sosyal medyada kimlik sunumlarının yaş, cinsiyet ve toplumsal yapıyla olan ilişkilerini ortaya koymaktadır.

Individuals' face-to-face identity presentations have become an important aspect of social media after digitalization. They present their identities, which are anonymous identities and extensions of physical life, independently of their surroundings in their physical life, in the social media. Digital identities, whether anonymous or social media, allow individuals to present them self in an ideal way. They have the control of individuals in identity presentations carried out with text, audio, video and photographs.Based on face-to-face communication, Goffman mentions that in dramatic theory the presentation of identity changes according to the audience and the scene. Social media,which forms the basis of the research, brings together presentations made to multiple audiences on the common scene, as well as individual control of identity presentations. The conceptual framework of the study, identity and identity presentation is Goffman's dramaturgical theory and identity presentation in social media. Analysis of the collected datas were carried out after the questionnaire study. It is expected that this study will give an idea about the effect of social media on identity presentation. This study reveals the relationship of identity presentations with age, gender and social structure in social media as a consequence.
Keywords: Dramaturgical Theory; Dramaturjik Teori Social Media; Erving Goffman; ErvingGoffman; Idendity Presentation; Identity (Psychology) and mass media; Kimlik (Psikoloji) ve kitle iletişim araçları; Kimlik Sunumu; Kitle iletişim araçları; Mass media; Online social networks; Online sosyal ağlar; Social aspects; Social media; Sosyal medya; Sosyal yönleri