Analogies: Through the point of view of pre-service science teachers - (:unkn) unknown (My University, 2011)
Analojilerin fen öğretiminde kullanılması, öğretim sürecine yönelik olumlu katkıları bulunmaktadır. Araştırmada, Fen bilgisi öğretmen adaylarının analojilerin kullanımına ilişkin görüşlerini ve analojileri uygulayabilme yeterliklerini belirleyebilme amaçlanmıştır. Uygulama sürecinde, öğretmen adaylarına analojinin ne olduğu ve nasıl yapıldığı konusunda bilgi aktarımı yapılmış; ardından kendilerinin analoji hazırlamaları beklenmiştir. Araştırmanın nitel veri toplama aracı, analojilerin kullanımına ve öğretim sürecine ilişkin düşünceleri ölçmeyi amaçlayan 17 açık uçlu sorudan; nicel veri toplama aracı ise analojileri uygulayabilme yeterliklerini belirleyen 4’lü likert tipinde 20 maddeden oluşmuştur. Öğretmen adayları, öğretimin çeşitli aşamalarında analojilerin uygulanabileceğini ve hem olumlu hem de olumsuz katkılarının olabildiğini de belirtmişlerdir. Elde edilen yanıtlarda öğretmen adayları; analojilerin “kavram yanılgılarının giderilmesi ve güncel hayatla bilimin birleştirilmesi için kullanılması gerektiğini”; aynı zamanda da “çaba ve dikkat gerektirdiğini ve kişinin alan bilgisinin yeterli olması gerektiğini” de belirtmişlerdir.

The use of analogies in the process of teaching provides a positive contribution to the learning process in general. In the research, it was aimed to determine pre-service science teachers’ view of the usage of analogy and their competency to practice analogy. Throughout the application, they were taught what the analogy is and how it is done and they were expected to prepare analogy. Qualitative research data collection tool consisted of 17 open-ended questions aimed to assess the thoughts concerning the usage of analogies and teaching process; quantitative data consists of 20 items out of which 4 are likert-type that determines the competency to apply the analogies. Out of the responses obtained, they stated that analogies should be used to eliminate misconceptions, to join the social life with science and they noted that they require effort and attention and the knowledge of the person should be sufficient.
Fen bilgisi öğretmen adaylarının bakış açısıyla analojiler
Keywords: Eğitim, Eğitim Araştırmaları