Effect of culture in preference of leadership style: A cross-cultural study between Turkey and Italy - Erdoğan, Esin (My University, 2009)
derlik Tarzları, Kültür, Tercih Edilen Lider Davranışları, Kültürel Boyutlar, Kültürler Arası, Türkiye, İtalya, Hofstede, LBDQ XII

KÜLTÜRÜN LİDERLİK TARZI TERCİHİNE ETKİSİ: TÜRKİYE İTALYA KARŞILAŞTIRMASI Gelişen teknoloji, kolaylaşan iletişim ve ticari sınırların değişmesi, farklı medeniyet ve kültürlerdeki insanların daha çok ilişkide bulunmasına neden olmuştur. Bu durumun sonucu olarak da, liderlik tarzının önemi artmış, kültürler ile etkileşimi yeni bir yön almıştır. Bu çalışmanın amacı, kültürün liderlik davranışına etkisini ölçmektir. Bu etkiyi anlayabilmek için kaynak taraması bölümünde liderlik ve kültür kavramları açıklanıp, liderlik davranışı ve kültürler arası etkileşim kavramları ile ilgili olarak Stogdill ve Hofstede’yi de içeren teorisyenlere yer verilmiştir. Liderlik ve kültürün araştırıldığı bu tezde, Türkiye ve İtalya’da bulunan çalışanların lider davranışı tercihlerini ölçmek üzere, Stogdill’in (1963) Liderlik Davranışı Tanımlama Anketi kullanılmıştır. Bunun yanında, Türkiye ve İtalya’da saptanan liderlik skorlarıyla Hofstede’in beş kültürel boyutunun ilişkisini belirlemek için, Hofstede’in (1980) Ulusal Kültür Anketi uygulanmıştır Bulgulara göre, Türkiye ve Italya’daki çalışanların, kültürel anlamda çok fazla farklılığa sahip olmadıkları, ancak liderlik davranışı beklentileri konusunda farklılık sergiledikleri ortaya çıkmıştır. Leadership Styles, Culture, Preferred Leadership Behaviors, Cultural Dimensions, Cross-Cultural, Turkey, Italy, Hofstede, LBDQ XII ABSTRACT EFFECT OF CULTURE IN PREFERENCE OF LEADERSHIP STYLE : A CROSS-CULTURAL STUDY BETWEEN TURKEY AND ITALY The literature reveals that as the borders of business world begin to disappear and people from different cultures began to be in a relationship much closer, the importance of leadership styles are increasing. Besides, the effect of culture is changing with the disappearing borders and new trends and preferences start to occur. This study intends to understand the importance of the effect of culture in preference of leadership style. For this reason, in the literature review part, the concepts of leadership and culture introduced and researches in the areas of leadership styles and culture presented including the theorists Stogdill and Hofstede. In the following parts the findings are commented and presented some ideas for future researches. To determine the extent of the association between Hofstede's five cultural dimensions and leadership styles preferences of employees in Turkey and Italy, Stogdill’s Leadership Behavior Description Questionnaire (LBDQ XII 1963) and Hofstede's (1980) National Culture Survey were used. According to the finding, there are not very significant differences between Turkey and Italy in terms of culture however two countries leadership preferences demonstrate significant differences.
Keywords: Liderlik; Liderlik Davranışı; Liderlik Tarzları; Liderlik_İtalya; Liderlik_Türkiye