Türk sosyal güvenlik sisteminde primsiz rejim - Çakar, Erden (My University, 2008)
Sosyal sigorta sisteminin çalışma prensiplerindeki önemli üstünlüklere karşın, belli riskler ile toplumun belli sınıflarını kapsamına alması, tüm toplumu sosyal güvenlik kapsamına alma hedefine ulaşılmasında önemli boşluklar ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Sosyal sigorta sisteminin, tüm toplumu sosyal güvenlik kapsamına alma hedefine ulaşılmasında yetersiz kalması, ortaya çıkan boşlukları doldurmak için, primsiz rejim ya da kamu sosyal güvenlik harcamaları olarak nitelendirilen sosyal yardım ve sosyal hizmet tekniklerinin de sosyal güvenlik sisteminin tamamlayıcısı olarak kullanılmasını kaçınılmaz hale getirmiştir. Primsiz rejimde amaç, genellikle primli rejimin kapsamı dışında kalan ve sosyal korumaya en fazla ihtiyaç duyanlara hizmet götürmektir. Bu yönüyle değerlendirildiğinde primsiz rejim sosyal bütünleştirme işlevini üstlenerek, sosyal güvenliğin yaygınlaştırılması ilkesini yaşama geçirir. Primsiz rejimin belirleyici özelliği ise, yardımlardan yararlananların bu yardımların finansmanına katılmamalarıdır. Primsiz rejimin finansmanı devlet bütçesinden, kamu kaynaklarından ayrılan fonlardan ve gönüllü kuruluşlardan karşılanmaktadır. Sistem finansmanındaki bu özelliğinden dolayı primsiz rejim adını almaktadır ve yine bu özelliği dolayısıyla primli rejimlerden ayrılmaktadır.

Even though social insurance system has very significant eligibility at working principle, considerable gaps occur by targeting to get whole community at social insurance system, since it comprises of some specific community classes with some risks. Being insufficient to reach the goal with the existing social security system, which is to put public under one social security roof, to support the system, social help and services like without premium regime or so called “public social security expenses” are inevitable to run in social security system. At without premium regime the aim is to cover the services where regime with premium does not cover and these services that are the most needed by people. In this context, regime without premium helps social integration which leads to distribution of social security. The significant characteristic of without premium regime is ones that benefit from the incentives are involved in finance of this regime.
Keywords: Çalışma Psikolojisi; Sosyal Güvenlik