Okul öncesi dönemde duygu eğitimi (çocuğa güven duygusunun kazandırılması) - Sağlık, S. Sümeyye (My University, 2003)
OKUL ÖNCESİ DÖNEMDE DUYGU EĞİTİMİ (ÇOCUĞA GÜVEN DUYGUSUNUN KAZANDIRILMASI ) Çocuğun yaşamının ilk yıllarında annesi ile duygusal iletişimi, onun gelişmesinde ve kişiliğinin oluşmasında önemli bir etkiye sahiptir. Okul öncesi dönemde çocuk ya güven duygusu yada kendisine ve dış dünyaya karşı güvensizlik duygusu geliştirir. Çocuğun güven duygusunun kazanması anne babanın çocuğa yeterli bakım ve sevgi sağlaması ve çocukla olumlu ilişkiler kurması ile mümkündür. Güven duygusunu kazanmak çocuğun kişiliği üzerinde olumlu etkiler yaparken güven duygusunu kazanamamak çocuğun kişiliğinde bozukluklara neden olabilmektedir. Kendine güvenen çocuk dış dünyada karşılaşacağı güçlüklerle başa çıkabilir, güvensiz olan çocuk ise her şeye korkuyla yaklaşır. Din ile güven duygusu birbirleri ile yakından ilişkilidir. Çocukta varolan himaye edilme, bağlanma, güven duyguları onda Allah inancının nüvesini teşkil etmektedir. Bu çalışma ile okul öncesi dönemde çocuğa güven duygusunun nasıl kazandırılabileceği ve çocuğun güven duygusunu kazanmasının onun dini inancı ve din eğitimi ile ilişkisi açıklanmaya çalışılmıştır. Çocuğun anne ve babasına duyduğu güven ileriki yıllarda Allah'a güven, ona sığınma duygularına dönüşmekte, çocuğun bağlanma ihtiyacının dengeli olarak beslenmesi ile bu duygular Allah'a bağlılık şeklini almaktadır. Bu sebeple çocuğa din eğitimi verirken dikkatli olmak gerekir. Name and Surname : S. Sümeyye Sağlık Field : Theology Programme : Philosophy and Religious Siences Supervisor : Professor Abdurrahman Dodurgalı Degree Awarded and Date : Master- July 2003 Confidence and Unconfidence, Pre-school Period, Emotional Training, Relogious Education

EMOTİONAL TRAİNİNG İN PRE-SCHOOL PERİOD ( ESTABLİSH SELF CONFİDENCE ON CHİLDREN) The emotional relation with mother in the first few years, will help child to develop his personality. The child has self confidence or unconfidence to outside world in pre-school period. The child get the confidence/ trust by the help of close and positive relation with the parents. Self confidence has positive impact on the development of the child's personalitiy. Opposite this, unconfidence makes negative impact on child's development. Althougt the child with self confidence is always strong against the outside unconfidence makes child always to be scared of outside world. Religion and confidence are very close to each other. If children are grown up in a condition which has love, trust and caring, their confidence and trust are developed. İt increase their inner peace and arranges his relation ship with themself, parents and Allah. İt helps child to build up his faith in Allah. The purpose of this paper is explaining how to establish self confidence on children and the impacts on his faith in Allah and religious education. Trust, love and caring will turn to faith in Allah later and dependence to parents will become to dependence to Allah. Therefore religious education of children is quite important.
Keywords: Çocuk Psikolojisi; Duygu Eğitimi, Çocuklarda