İş hukukunda çalışma süreleri - Şentürk, Mustafa (My University)
İş yaşamında geçirilen süre insan yaşamının en temel alanlarından birini kapsaması bakımından oldukça önemli bir yere sahiptir. Çalışma süresi kısaca işçinin çalıştığı işte geçirdiği süre olarak ifade edilebilmektedir. İş hukukunun doğmasına yol açan en önemli konulardan biri çalışma sürelerinin uzunluğu olmuş ve çalışma sürelerinin sınırlanması gerektiği yönündeki düşünce ortaya çıkmıştır. Bu doğrultuda çalışma sürelerine ilişkin çeşitli düzenlemeler getirilmiştir. Bu kapsamda başta 4857 sayılı İş Kanunu olmak üzere mevzuatımızda çalışanın günlük, haftalık ve yıllık dönemde ne kadar süre çalışma yapabileceğine yönelik hükümler uygulamaya konmuştur. Ancak iş hukukunun birçok alanında olduğu gibi çalışma süreleri alanında da düzenlenen mevzuat hükümlerinin değişen yaşam koşulları ile birlikte ihtiyaçları karşılaması ve sorunları çözmesi tam olarak pek mümkün olmamıştır. Bu çalışmanın temelini iş mevzuatında çalışma süreleri ile ilgili yapılan düzenlemeler oluşturmaktadır. Bunun yanısıra uygulamada çalışma süreleri açısından ortaya çıkan ihtilaflı hususlara ve bu hususlara ilişkin çözüm önerilerine örneklerle açıklama yapılarak yer verilmeye çalışılmıştır.

The time spent in work life holds a paramount position, encompassing one of the fundamental aspects of human life. Working hours are succinctly defined as the time a person spends at job. One of the fundamental issues that led to the emergence of labor law was the length of working hours and the idea that working hours should be limited emerged. Accordingly, diverse regulations have been implemented concerning working hours. In this context, provisions regarding how long an employee can work in a daily, weekly and annual period have been put into practice in our legislation, especially the Labor Law No. 4857. However, just as in many aspects of the labor law, it has not been possible for the legislative provisions in the field of working hours to fully meet the needs and solve the problems with the changing living conditions as well. The basis of this study is the regulations regarding working hours in the labor legislation. In addition, an attempt has been made to include controversial issues that arise in practice in terms of working hours and solution suggestions regarding these issues by explaining them with examples.
Working hours in labor law
Keywords: çalışma saatleri; çalışma süreleri; fazla çalışma; gece çalışması; İş hukuku; Labor laws and legislation; night work; overtime work; postalar halinde çalışma; Turkey; Türkiye; work hours; working hours; working in shifts