Bankalarda sermaye yapısı değişiklikleri ve hizmet etkinliğine katkıları - Çimen, Demet (My University, 2007)
Günümüz dünyasının küreselleşmeyi takiben diğer bir trendi konsolidasyondur. Bankalar tarafından da artan oranda başvurulan birleşme faaliyetleri ve etkinliğine değindiğimiz tez kapsamında, özellikle yabancı bankaların ülkemiz bankacılık sektörü içerisindeki artan payı ile etkinliği üzerinde durulmuştur. Bu bağlamda öncelikle tezimizin birinci bölümünde dünyada ve ülkemizde bankacılık sektörünün gelişimine değinildikten sonra ülkemizdeki yabancı bankalar ve faaliyetlerinden bahsedilmiştir. Bankacılığın tarihsel gelişim süreci içerisinde günümüzde görülen konsolidasyon eğilimine yönelmesi neticesinde birleşme süreci ve düzenlemeleri ile avantajlarına ikinci bölümde değinilmiştir. Son bölüm olan üçüncü bölümde ise bankalarda sermaye yapısı değişikliklerinin etkinliği üzerinde durulmuştur. Bu bağlamda etkinliğin ölçümünde rasyo analizi ve veri zarflama analizi yöntemleri kullanılmış olup, analizlerin neticesinde çıkan sonuçlara göre sektör genelinde ölçek etkinliği başta olmak üzere sırasıyla teknolojik ve yönetimsel etkinliklerde artışlar gözlenmiştir. Sektör genelindeki bu etkinlik artışında ise yabancı bankaların ülkemize getirdikleri yeni ürünler ve teknolojik yeniliklerin yansıra yerel bankalar ile bileşmeleri neticesinde oluşturdukları sinerji ile büyük pay aldıkları görülmektedir. Ayrıca yabancı bankaların piyasaya girişi ile etkinlikte gözlenen artışın yanısıra yerel bankalardaki düzenlemelerin uluslar arası standartlara yaklaşması sağlanmaktadır. Son olarak ise uluslar arası piyasadan borçlanma imkanı daha yüksek olan yabancı bankalar sayesinde yerel bankalara da borç bulmada kolaylık sağlanmakta olup, böylelikle kırılganlığı azalan yerel bankaların yurt içindeki krizlerden alacağı zarar da minimuma indirilebilmektedir. Tüm bu sebeplerden ötürü ayakta kalmak isteyen kurumlar tarafından uygulanması kaçınılmaz olan birleşme faaliyetlerinden yararlanmak neticede tarafların ne kadar başarılı ve seri şekilde birleşme sürecine ayak uydurabileceklerine bağlıdır. İstenen hedefler doğrultusunda etkili bir planlanmanın belirlendiği bir birleşme süreci neticesinde tarafların etkinliği artacak ve birleşmeden beklenen getiriler elde edebileceklerdir.

An important trend followed after globalisation in today’s world is consolidation. Mergers between foreign and domestic banks and their effects are mostly dwelled upon within the study. In this context, the historical development of the banking system in the world and in our country is given at the first chapter of the study. At the second chapter the process, legal arrangements and advantages of this mergers are explained. At the final chapter, the effiency of foreign bank mergers are discussed with ratio and data envelopment analysis technics. By the results of these analysis, it is proved that first scale effiency, secondly technical and management effiencies have been developed by the entrance of foreign banks in our banking system. Also it is seen that mostly foreign banks have directed Turkish banking system into a more efficient structure with the new commodities and technological developments brought via mergers with domestic banks. Moreover the legal arrangements are coming nearer to the international arrangements and at the same time coming more efficient with the entrance of the foreign banks into domestic markets. The last but not the least effect of the entrance of the foreign banks is seen at the rising opportunities of the domestic banks in the international financial system as finding foreign bank loans more easily, which also makes foreign banks more strong financially and less vulnerable espeacially at the times of crisis. Mergers are inevitable for the banks which have an intend to rescue in today’s financial system because of all the reasons given above. But the gains of mergers are depended on the success of the process, which comes along with proper planning and timing structures. As far as an efficient plan is prepared in accordance with the aims of the counters, the effiency of the banks will be improved and expected gains of the mergers will be obtained.
Keywords: Bankalar ve Bankacılık; Sermaye Piyasası