Küreselleşme sürecinde sivil toplumun demokratikleşmedeki etkisi - Kaya, Rana (My University, 2022)
Kültürel, teknolojik, ekonomik ve politik yönden tüm dünyayı etkisi altına alan küreselleşme sürecinde yaşanan değişimler, bireyler üzerinde önemli değişiklikler yaratmış, onların siyasi alandaki katılım süreçlerine etki etmiştir. Küreselleşmenin getirdiği yeniliklerle beraber kapsam alanı değişen ulus devlet yapılanması, yetki ve görev paylaşımı yaptığı, zaman zaman işbirliği halinde bulunduğu sivil topluma alan tanımaya başlamış, böylelikle gücünü onunla paylaşmaya başlamıştır. Sivil toplumun günden güne odak noktası haline gelmeye başladığı bu süreçte, onun siyasi alanda gerçekleştirdiği faaliyetler demokratikleşmeye olumlu yönde katkı sağlamıştır. Katılım, müzakere, ifade özgürlüğü, eşitlik, yerel yönetim, yönetişim, hak savunuculuğu gibi önemli kavramların hayata geçirilmesinde önemli bir etki alanına sahip olan sivil toplum kuruluşları hem bireylerin hem de toplumların demokratik ilke ve değerler konusunda bilinçlenmesini sağlamıştır.

Changes in the globalization process, which has influenced the whole world culturally, technologically, economically and politically, have created significant changes on individuals and have affected their participation processes in the political arena. The nation-state structure, whose scope has changed with the innovations brought by globalization, has started to give space to the civil society with which it shares authority and duties and also cooperates from time to time, thereby it has started to share its power with it. In this process, where civil society started to become the focal point day by day, its political activities contributed positively to democratization. Civil Society Organizations, which have an important influence in the realization of important concepts such as participation, negotiation, freedom of expression, equality, local government, governance and rights advocacy, have made both individuals and societies conscious of democratic principles and values.
Keywords: Civil society; Democracy; Democratization; Demokrasi; Demokratikleşme; Globalization; International Organizations; Katılım; Küreselleşme; Local Government; Participation; Sivil toplum; Uluslararası Örgütler Civil Society; Yerel Yönetim