Sporda gönüllü insan kaynaklarının organizasyona katılım nedenleri ve motivasyonel faktörlerinin incelenmesi : Boğaziçi Kıtalararası Yüzme Yarışı - Demir, Abdulkadir Geylani (My University, 2023)
Amaç: Bu tez çalışmasının amacı, Türkiye’nin ve İstanbul’un spor yoluyla tanıtımında çok büyük öneme sahip olan, Boğaziçi Kıtalararası Yüzme Yarışı’nda görev alan gönüllü insan kaynaklarının organizasyona katılım nedenleri ve motivasyonel faktörlerini incelemektir. Gereç ve Yöntem: Birinci aşamada; literatür taraması yapılmıştır. İkinci aşamada; veri toplama aracı olarak anket tekniği uygulanmıştır. Üçüncü aşamada; anket verileri SPSS programında analiz edilmiştir. Dördüncü aşamada ise analizlerin sonuçları tartışılmıştır. Çalışmada Boğaziçi Kıtalararası Yüzme Yarışı’nda görev alan gönüllülerin katılım nedenleri ve motivasyonel faktörlerini belirlemek için geliştirilen, “Kişisel Bilgi Formu” ile “Spor Gönüllüleri Motivasyon Ölçeği” uygulanmıştır. Bulgular: Boğaziçi Kıtalararası Yüzme Yarışı organizasyonunda görev alan gönüllülerin cinsiyet, yaş sınıfı, medeni durumları ve aylık gelirlerine yönelik frekans ve yüzde frekansları açıklanarak betimsel istatistikleri incelenmiştir. Daha sonra, ölçeğin analizleri yapılmış, alt boyutların açıklanan varyansları test edilmiş, verilerin normal dağılımları incelenmiştir. Faktör analizi sonucu katılımcıların medeni durumları, cinsiyetleri, yaşları, eğitim seviyeleri ve aylık gelirlerine göre anket sorularına sergiledikleri bakışlarda anlamlı farklılıklarını araştırmak için; Kolmogorov Smirnov ve Kruskal Wallis analizleri uygulanmıştır. Sonuç: Türkiye’de spor gönüllülerinin birçok özelliği birbirlerine göre değişiklikler göstermektedir. Düzenlenmesi planlanan spor organizasyonlarının yapılarında bulunması çok büyük fayda sağlayan gönüllülük programları için bu tür çalışmalar yapılmalı ve tüm unsurlar dikkate alınarak hazırlıklar tamamlanmalıdır. Araştırma sonuçları doğrultusunda öneriler sunulmuştur. Spor, spor gönüllülüğü, spor gönüllüleri yönetimi

Objective: The aim of this thesis is to examine the reasons for participation and motivational factors of volunteer human resources participating in the Bosphorus Cross Continental Swimming Race that is of great importance in the promotion of Turkey and Istanbul through sports. Materials and Methods: The first stage; literature review was conducted. The second stage, questionnaire technique was used as data collection tool. The third stage, survey data were analyzed in the SPSS program. The fourth stage, the results of the analyzes were discussed. In the study, Personal Information Form and Sport Volunteers Motivation Scale were developed to determine the reasons for participation and motivational factors of the volunteers participating in the Bosphorus Cross Continental Swimming Race. Results: The frequency and percentage frequencies of the volunteers participated in the Bosphorus Cross Continental Swimming Race was explained, and their descriptive statistics were examined. Subsequently, analyzes of the scale were done, explained variances of the sub-dimensions were tested, and the normal distribution of the data was examined. The result of factor analysis, Kolmogorov Smirnov and Kruskal Wallis analyzes were applied to investigate the significant differences according to their marital status, gender, age, education level and monthly income. Conclusion: Many characteristics of sports volunteers show an differ amany participants in Turkey. Such studies should be carried out for volunteering programs which are very beneficial to be included in the structures of planned sports organizations. Moreover, preparations should be completed in these organizations by considering all the elements. Suggestions were made in the scope of the research results. Sports, sports volunteering, sports volunteers management
Reasons for participation of volunteer human resources in sports and investigation of motivational factors : Bosphorus Cross Continental Swim
Keywords: Psikolojik yönleri; Psychological aspects; Spor; spor gönüllüleri yönetimi Sports; spor gönüllülüğü; Sports; sports volunteering; sports volunteers management