Doğum aylarına göre karma oluşturulmuş sınıflarda öğrenim gören ilkokul birinci sınıf öğrencileri arasında bitişik eğik el yazısı yazım hatalarının karşılaştırılması - Balkan, Sevgi (My University, 2015)
DOĞUM AYLARINA GÖRE KARMA OLUŞTURULMUŞ SINIFLARDA ÖĞRENİM GÖREN İLKOKUL BİRİNCİ SINIF ÖĞRENCİLERİ ARASINDA BİTİŞİK EĞİK EL YAZISI YAZIM HATALARININ KARŞILAŞTIRILMASI Bu araştırma ile doğum aylarına göre karma oluşturulmuş sınıflarda öğrenim gören ilkokul birinci sınıf öğrencilerinin bitişik eğik el yazısı yazım hatalarının incelenmesi ve karşılaştırılması amaçlanmıştır. Betimleyici, tanımlayıcı tarama modeline uygun olarak düzenlenen araştırmada aşağıdaki sorulara cevap aranmıştır: 1.Genel olarak birinci sınıf öğrencilerinin bitişik eğik el yazısı yazarken yaptıkları yazım hataları nelerdir? 2.60 – 66 ay arası isteğe bağlı birinci sınıf öğrencilerinin bitişik eğik el yazısı yazarken yaptıkları yazım hataları nelerdir? 3.67 – 72 ay arası birinci sınıf öğrencilerinin bitişik eğik el yazısı yazarken yaptıkları yazım hataları nelerdir? 4.73 ay ve sonrası birinci sınıf öğrencilerinin bitişik eğik el yazısı yazarken yaptıkları yazım hataları nelerdir? 5.60 – 66 ay, 67 – 72 ay, 73 ay ve sonrası doğumlu karma sınıflarda eğitim gören öğrencilerin bitişik eğik el yazısı yazarken yaptıkları yazım hatalarındaki benzerlikler nelerdir? 6.60 – 66 ay, 67 – 72 ay, 73 ay ve sonrası doğumlu karma sınıflarda eğitim gören öğrencilerin bitişik eğik el yazısı yazarken yaptıkları yazım hatalarındaki farklılıklar nelerdir? 7.Anasınıfı eğitimi almış ve almamış öğrenciler arasındaki bitişik eğik el yazısı yazarken yaptıkları yazım hatalarındaki benzerlikler nelerdir? 8.Anasınıfı eğitimi almış ve almamış öğrenciler arasındaki bitişik eğik el yazısı yazarken yaptıkları yazım hatalarındaki farklılıklar nelerdir? 9.60 – 66 ay, 67 – 72 ay, 73 ay ve sonrası doğumlu karma sınıflarda eğitim gören öğrencilerin bitişik eğik el yazısı yazarken yaptıkları yazım hatalarında cinsiyete göre benzerlikler nelerdir? 10.60 – 66 ay, 67 – 72 ay, 73 ay ve sonrası doğumlu karma sınıflarda eğitim gören öğrencilerin bitişik eğik el yazısı yazarken yaptıkları yazım hatalarında cinsiyete göre farklılıklar nelerdir? Araştırmanın örneklemi, İstanbul ili Sarıyer ilçesindeki iki resmî ilkokulda okuyan 1. sınıf öğrencileri ve çalışmaya dâhil edilen öğrencilerin öğretmenleridir. Araştırmada Yazım Hataları Değerlendirme Ölçeği kullanılmış, çalışmaya dâhil edilen öğrencilerin öğretmenleri ile yarı yapılandırılmış açık uçlu sorularla görüşme yapılmıştır. Araştırmada SPSS 16 kullanılmış, elde edilen verilerle ilgili yapılan analizlerde sonuçlar yüzde olarak verilmiştir. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre; doğum aylarına göre karma oluşturulmuş sınıflarda öğrenim gören birinci sınıf öğrencileri; bitişik eğik el yazısı yazarken harfleri satırlara uygun şekilde yazmada ve birleşmemesi gereken harfleri birleştirmede daha çok hata yapmaktadır. Öğrenciler harflere gereksiz çizgi veya nokta eklemektedir. Öğrencilerin; kelimeleri satır sonunda doğru bölmede, kelimelerdeki noktaları unutmada ve olması gereken çizgileri çizmede ve satır başı yapmada, cümleler arasında yeterli mesafe bırakmada, noktalama işaretlerini doğru ve yerinde kullanmadaki hata oranı yüksektir. Diğer taraftan öğrenciler; yazıyı sayfaya doğru olarak yerleştirmede, yazı genelinde eğikliği korumada, yazının tamamının okunaklı olmasında, düz yazıyı eğik yazı olarak yazmada başarılı değildir ve yazılarda genel olarak estetik bulunmamaktadır. Genel olarak yaş arttıkça yazım hatalarının azaldığı tespit edilmiştir. Anasınıfı eğitimi almış ve almamış öğrenciler ile cinsiyete göre karşılaştırmada bitişik eğik el yazısı yazmada anlamlı bir fark olmamakla beraber anasınıfı eğitimi almış öğrencilerin ve kız öğrencilerin hatalarının daha az olduğu tespit edilmiştir.

COMPARISON OF SPELLING ERRORS OF THE FIRST YEAR PRIMARY SCHOOL STUDENTS FROM DIFFERENT AGE GROUPS IN ITALIC HANDWRITING In this study, spelling errors of the first year primary school students from different age groups in italic handwriting are examined and compared. This study is done in accordance with the descriptive scanning model and to answer the following questions: 1. What are italic handwriting spelling errors of first year primary scholl students in general? 2. What are italic handwriting spelling errors of 60-66-month old first year primary scholl students? 3. What are italic handwriting spelling errors of 67-72-month old first year primary scholl students? 4. What are italic handwriting spelling errors of 73 and above-month old first year primary scholl students? 5. What are similarities between different age groups in the italic handwriting spelling errors? 6. What are differences between different age groups in the italic handwriting spelling errors? 7. What are similarities between students in the italic handwriting spelling errors according to preschool education? 8. What are differences between students in the italic handwriting spelling errors according to preschool education? 9. What are similarities between students in the italic handwriting spelling errors according to their gender? 10. What are differences between students in the italic handwriting spelling errors according to their gender? The sample of the study is the first year primary school students from two public primary schools in İstanbul Sarıyer district and also the teachers of these students who were included in the study. In the study The Scale for Assessment of Spelling Errors have been used and semi-structured interviews with open-ended questions.with the teachers was conducted. In the study SPSS 16 program was used and the results of the analysis performed on the data obtained were given as a percentage. According to the findings of the study; first year primary school students from different age groups add unnecessary line or point to the letters, make errors in writing letters in accordance with line and merge the letters which should not be mergered. Students have high error rate in separating words at the end of the line, using points in the words, drawing necessary lines, intends and also leaving enough space between sentences, correct and appropriate punctuation. On the other hand, students are not successful regarding placing texts in a page in a proper way, writing italic and keeping italic style through the writing and there is no overall aesthetics of handwritings. It can be stated that when the students’ age getting bigger errors are decreasing. It is also found that there is no significant difference between students according to their preschool education status or their genders but students who have received preschool education beside female students are having less errors compared to others.
Keywords: Eğitim; Sınıf öğretmenleri