ENDÜSTRİ 4.0 ve ÜRETİM İŞLETMELERİ AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ - (:unkn) unknown (My University, 2019)
Son 250 yılda, endüstride (sanayide) köklüdeğişiklikler yaşandı. 1800’lerde, büyük ekseriyeti insanların işlettiği makinelerle seri üretimedayalı Endüstri 1.0 başladı. 19. y.y’ın sonunda,bunu; esası itici güç olarak elektrik olan, Endüstri2.0, izledi. Otomasyon; motor ve modern telekomünikasyon yoluyla süreci hızlandırdı. 3.Endüstri devrimi 1970’lerden itibaren kişisel bilgisayargelişimini otomatikleştirdi. Endüstri 4.0 bugüntam kapasite sayısallaştırmaya odaklanmasıyla;üretimde yeni ürün isteklerine önem verilmesi,minimum stok bulundurulması, yeni iletişim kanallarıyla piyasadaki gelişmelere hızla tepki verilebilmektedir. Akıllı Fabrikaların gelecek vizyonunu esas alan, yeni fırsatlar sunan Endüstri 4.0dijitalleşmeyle üretim, mühendislik, yönetim veinternetin sayısız süreçlerini birleştirirken, sensörlerle üretimde etkin bir bilgi alışverişini gerçekleştirmektedir. Endüstri 4.0’ın dünyada değişimi başlatmasıyla, makineler birbiriyle konuşabilmekte, karar verebilmekte, olayları algılayarak yorumlayabilmektedir. Almanya dönüşümünüretim standartlarını oluşturarak süreci kontroletmeyi ve makine üretimi liderliğini korumayı amaçlarken, Japonya “Toplum 5.0”, İngiltere“4R-Dördüncü Devrim”, Çin başlattığı “İnovasyonLiderliği”, ABD. “Akıllı Fabrika ve Akıllı Şehir”ile mücadeleyi sürdürmektedir. Diğer gelişmişülkelerde de durum farksızdır, üretimde “YapayZeka” ve İnsan-Makine kullanımı, Zeka-Bilgi-İletişim-Ürün gelişmeleri sürmektedir.

Over the last 250 years, there have been radical changes in the manufacturing industry. In the 1800s, Industry 1.0 started, most of which was based on mass production with machines operated by workers. At the end of the 19th century, it was followed by Industry 2.0, which used electricity as a main driving force. Increased automation helped to speed up the process through the motor or modern telecommunications. Since the 1970s, the third industrial revolution has automated personal computer development. Industry 4.0 today focuses on full capacity digitalisation; emphasising on new product requests in production, minimum stock is kept and new communication channels can be reacted quickly to the developments in the market. Based on the vision of the future of Smart Factories, Industry 4.0 combines digitalisation with numerous processes of production, engineering, management, and the Internet, and provides an effective exchange of information with sensors in production. With Industry 4.0 launching change in the world, machines can communicate with each other, make decisions, and perceive and interpret events. While Germany aims to control the process by maintaining production standards of transformation and to maintain its leadership in machine production, Japan with ‘Society 5.0’, UK with ‘4R-Fourth Revolution’, China with ‘Innovation Leadership’ and the USA with ‘Smart Factory and Smart City’, are also part of this competition. In other developed countries, the situation is no different, “Artificial Intelligence” and “Human Machine” are used in production, “Intelligence-Knowledge-CommunicationProduct” developments are continuing.
EVALUATION OF INDUSTRY 4.0 FROM THE PERSPECTIVE OF MANUFACTURING ENTERPRISES