13-15 yaş genç amatör futbolcularda farklılıkla öğrenme metodunun bilateral gelişime etkisinin incelenmesi - Şener, Mesut (My University, 2018)
13-15 Yaş Genç Amatör Futbolcularda Farklılıkla Öğrenme Metodunun Bilateral Gelişime Etkisinin İncelenmesi ÖğrencininAdı:MESUT ŞENERDanışmanı:PROF.DR.N.GÜVEN ERDİLAnabilim Dalı:BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR1.ÖZETAmaç:13- 15 yaş genç amatör futbolcularda 6 haftalık dominant olmayan ayağa yönelik farklılıkla öğrenme antrenmanı öncesi ve sonrası futbolcularda dominant ayak içi pas isabetliliğini ölçerek bilateral gelişimi değerlendirmektir.Gereç ve Yöntem:Çalışmaya A.Hisarı Spor Kulübünde 3-4 yıllık sporculuk geçmişi olan, gönüllü sporcu onayı ve veli onayı ile sağ ayağı dominant olan yaşı en küçüğü 13, en büyüğü 15 olan 28 (n=28) genç amatör futbolcu katılmıştır 28 futbolcu, kontrol grubu 12 futbolcu (n= 12) ve farklılıkla öğrenme grubu 16 futbolcu (n=16) olarak iki grupa ayrılmıştır.Her iki grup da çalışma öncesi ve sonrası ayak içi pas atışı isabetliliğine yönelik ön ve son teste alınmıştır.Futbolculara 6 hafta ve haftada 3 defa ısınma süresi hariç 16 dakikalık geleneksel ve farklılıkla öğrenme metodu antrenmanı uygulatılmıştır.Katılımcıların yaşları kilosu sporculuk tecrübeleri kaydedilmiştir.Bulgular ve Sonuçlar:Kontrol grubu ve farklılıkla öğrenme metodu grubu arasında antrenman öncesi ve sonrası 5 -10 ve 15 m. ayak içi pas atışı isabet puanları ortalamaları arasında anlamlı farklılıklar yoktur.Artış oranları incelendiğinde ise kontrol grubunun antrenman metodunun daha iyi olduğu söylenebilir.Bir başka değişle 6 haftalık bir programın süre açısından 13-15 yaş grubundaki futbolcuların bilateral gelişimine katkı sağlamak açısından yeterli etkiyi yapamadığı gözlemlenmiştir.

A Research Study On Effects Of Differential Learning Method on Bilateral Development in Amateur Young Footballers (13- 15 ages)Student Name:MESUT ŞENERConsultant: PROF. DR. N. GÜVEN ERDİL: Department of Physical Education and Sport2. ABSTRACTPurpose: Aim of this study is to evaluate the bilateral development of footballers by measuring the inner-foot kick accuracy of dominant foot before and after differential learning training of 6 months for non-dominant foot in young amateur footballers aged 13-15.Material and Method:The study was participated by 28 young amateur football players (n = 28) aged 13 to 15 who have right-foot dominance and 3 to 4 years athletic history at Anadolu Hisarı Sports Club as a volunteer sportsman under parental permission. The 28 players were divided into two groups, which are the control group with 12 players (n=12) and the differential learning group with 16 players (n=16). Both groups were subjected to preliminary and final testing to determine the inner-foot kick accuracy before and after the training. For six weeks and three times a week, which totals 18 training units, the players went through a traditional and differential learning training in 16-minutes excluding the warm-up period. The age, weight, and sportive background data of participants were recorded.Findings and Results:As for the mean accuracy rates of inner-foot pass kick to 5, 10 and 15 meters after and prior to training, there is no significant difference between the control group and differential learning method group.When the increase rates are examined, it can be said that the training method of the control group is better. In other words, it was observed that a six-weeks program could not make satisfactory difference in terms of duration and its contribution to bilateral development of footballers aged 13-15.
Keywords: Antrenman Differential Learning; Bilateral; Farklılıkla Öğrenme; Football; Futbol; Öğrenim ve öğretim; Spor; Sports; Study and teaching; Training