Amerikan üniversitelerinde tamamlanmış tefsir tezleri - Uyarel, Ayşe Hümeyra (My University, 2017)
Türkiye’deki tefsir araştırmalarına literatür açısından katkı sağlamayı hedefleyen çalışmamız, Amerika’daki çeşitli üniversitelerde tamamlanmış tefsir ile alakalı

olarak yazılmış doktora ve yüksek lisans tezlerini özetleyerek tanıtmış hem de tefsir araştırmaları açısından değerlendirmeye tabi tutmuştur. 1925 ve 2016 yılları arasında yapılmış yüz dokuz teze ulaşılmıştır. Amerika’daki üniversitelerde “tefsir” adı altında ayrı bir bölümün bulunmaması sebebiyle farklı bölümlerde çalışan akademisyenler tarafından kabul görmüş söz konusu tezler kronolojik olarak konularına göre: i) Kur’an tarihi, ii) Kur’an ilimleri, iii) Kur’an yorumu, iv) Tarih boyunca oluşan tefsir birikimi ve v) “Konulu Tefsir” başlıkları altında çalışmamız içerisinde tasnif edilmiş ve tek tek incelenmiştir. ABSTRACT This thesis aims to contribute to the study of tafsir in Turkey in terms of literature by summarizing and evaluating English doctoral and master’s theses related to the field of tafsir completed at various universities in America. We have addressed one hundred nine theses completed between the years of 1925 and 2016. These theses have been completed under the mentorship of academicians working in different departments as – unlike Turkish universities – there are no “Tafsir” departments in American universities. In this study we have classified and individually examined these theses in chronological order under the following headings: i) History of the Qur’an, ii) Quranic sciences, iii) Qur’anic interpretation, iv) Tafsir literature written throughout history, and v) “Thematic Exegesis.”
Keywords: America; Amerika; English; İngilizce Qur’an; İslam dini; Kur’an; tafsir; Tefsir; tezler; theses