Parsiyel diş eksikliğinde çeşitli intraoral tarayıcı ve 3 boyutlu yazıcı ile elde edilen ölçülerin ve çalışma modellerinin in-vivo olarak değerlendirilmesi - İşler Kaya, Sinem (My University, 2025)
Parsiyel diş eksikliğinde çeşitli intraoral tarayıcı ve 3 boyutlu yazıcı ile elde edilen ölçülerin ve çalışma modellerinin in-vivo olarak değerlendirilmesi Amaç: Bu çalışmanın amacı, parsiyel diş eksikliklerinde, iki farklı ağız içi tarayıcıdan elde edilen veriler ile iki farklı üretim tekniğine sahip 3B yazıcı kullanılarak üretilen modellerin doğruluğunu in vivo olarak değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Çalışmamızın grupları, 2 farklı Kennedy sınıflandırmasına dahil olan Kennedy sınıf III ve Kennedy sınıf III modifikasyon I, sınıflanfırılmasında 40 gönüllü ile oluşturuldu (n=20). Referans grup verileri, irreversible hidrokolloid aljinat ölçü materyali (Topicaljin, Zhermack, İtalya) ile elde edildi. Çalışmada iki farklı ağız içi tarayıcı sistemi, Cerec Omnicam (Dentsply Sirona Dental GmBH, Salzburg, Avusturya) ve 3Shape Trios (3Shape Dental Systems, Kopenhag, Danimarka) kullanıldı. İki farklı üretim tekniğine sahip 3B yazıcılardan biri DLP (Dijital Işık İşleme) tekniği ile çalışan Solflex 650 (W2P, Klosterneuburg, Avusturya) ve LCD (Sıvı Kristal Ekran) tekniği ile çalışan AccuFab-L4D (Shinning, Hangzhou, Çin) yazıcısı kullanılarak intraoral tarayıcılardan elde edilen veriler ile reçine model üretimi gerçekleştirildi. Elde edilen modellerin doğruluğu Geomagic 3B görüntü işleme yazılımı ile değerlendirildi. İstatistiksel analizler bağımsız örneklem t-testi ve Kruskal-Wallis testi ile gerçekleştirildi ve anlamlılık düzeyi P < 0,05 olarak kabul edildi. Bulgular: Ağız içi tarayıcılar ve 3B yazıcılar arasında dijital ölçülerin doğruluğu açısından istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmadı. Ancak, dijital tekniklerinin uygulandığı tüm gruplarda z-koordinatları açısından anlamlı farklılık tespit edildi. En yüksek doğruluk değeri, 3Shape Trios ağız içi tarayıcısı ile AccuFab-L4D 3B yazıcısı kullanılarak üretilen modelde gözlemlenirken, en düşük doğruluk değeri Cerec Omnicam ağız içi tarayıcısı ile Solflex 650 3D yazıcısı kullanılarak üretilen modelde bulundu. Sonuç: Kennedy Sınıf III ve Sınıf III Mod I maksiller kısmi dişsizlik vakalarında, intraoral tarayıcılar ve 3B yazıcılar kullanılarak elde edilen çalışma modellerinin klinik kullanıma uygun bir alternatif olabileceği belirlendi.

Accuracy of impression and model obtained from different digital techniques in partial edentulism in vivo Objective: To evaluate the accuracy of data obtained from two intraoral scanners and models fabricated using two 3D printers for maxillary Kennedy class III and Kennedy class III Mod I partial edentulism in vivo. Material and Methods: Working models were obtained from 40 different participants. The reference datasets were acquired using irreversible hydrocolloid impression material. Two different intraoral scanner systems were evaluated: Cerec Omincam (Dentsply Sirona Dental GmBH, Salzburg, Austria) and 3Shape Trios (3Shape Dental Systems, Copenhagen, Denmark). Additionally, data extracted from intraoral scanners of cast models with four unilateral missing teeth in the posterior region of the maxillary arch, classified as Kennedy Class III and eight bilateral missing teeth in the posterior region of the maxillary arch, clasified as Kennedy Class III modification I were obtained using 3D printers with two different production techniques. The Solflex 650 (W2P, Klosterneuburg, Austria), a 3D printer utilizing DLP technique while the AccuFab-L4D (Shinning, Hangzhou, China), a 3D printer utilizing LCD technique. Deviation analysis was conducted to assess accuracy using Geomagic 3D image processing software. Statistical analysis was performed using t-test and Kruskal-Wallis test (P < 0.05). Results: No significant differences were observed in the accuracy of digital impressions among intraoral scanners and 3D printers. However, a significant difference was noted in the z-coordinates across all groups where digital production techniques were applied. The highest accuracy value was observed in the model produced with the Trios intraoral scanner and AccuFab-L4D 3D printer, while the lowest accuracy value was found in the model produced with the Cerec intraoral scanner and Solflex 650 3D printer. Conclusion: The study models obtained with intraoral scanners and 3D printers in Kennedy Class III partially edentulous cases demonstrated potential as viable alternatives to study models obtained through conventional techniques.
Accuracy of impression and model obtained from different digital techniques in partial edentulism in vivo
Keywords: 3B yazıcı; 3D Printer; Ağız içi tarayıcı; Dental implantation; Dental implants; Diş implantasyonu; Diş implantları; kısmi dişsizlik Intraoral scanner; partial edentulousness