I. DÜNYA SAVAŞI’NDA MECİDİYE KRUVAZÖRÜNÜN RUSLAR TARAFINDAN ELE GEÇİRİLMESİ, RUS DONANMASINDAKİ FAALİYETLERİ VE GERİ ALINMA SÜRECİ - (:unkn) unknown (My University, 2019)
I. Dünya Savaşı’ndan yenilgiyle ayrılan Osmanlı Devleti, bu savaşın denizcephelerinde de umduğunu bulamadı. Donanmasını, kara kuvvetlerini desteklemek amacıyla,savaş öncesinde hazırladığı sefer planlarında harekâtın önemli bir unsuru olarak düşünenOsmanlı Devleti, savaş başlayınca aldığı sonuçlara göre bu planları revize etmek durumundakaldı. Bununla beraber I.Dünya Savaşı, denizlerde önemli mücadelelere sahne oldu. I.DünyaSavaşı süresince Osmanlı Devleti açısından en önemli deniz cephesi, Karadeniz’di. OsmanlıDevleti’nin Karadeniz’de donama için düşündüğü görevler; Deniz nakliyatını korumak, olasıbir Rus çıkarmasına engel olmak, Çatalca ve Boğazların savunulmasına katılmak ve düşmandonanmasını imha etmekti. Deniz harekâtının en yoğun icra edildiği bu cephede Mecidiyekruvazörü, Osmanlı muharip unsurları arasında önemli bir yer işgal etti. Bu makaleninyazılış amacı, I.Dünya Savaşı’nda Karadeniz cephesinde icra edilen önemli harekâtlardanbirinde yaşanan ve Mecidiye kruvazörünün batması ve Rusların eline geçmesiyle neticelenenolayı anlatmak olarak planlandı. Çalışmada Mecidiye kruvazörünün Osmanlı donanmasınakatılışı, geminin teknik özellikleri, Karadeniz cephesinde karşılıklı mücadele eden Osmanlıve Rus donanmalarının durumları anlatıldıktan sonra, esas konu olan geminin batışı, Ruslartarafından denizden çıkartılıp kendi donanmalarına dahil edişi ve Mecidiye kruvazörününyeniden Osmanlı donanmasının bir gemisi oluşu süreci ele alındı.

Having been defeated in the First World War, Ottoman Empire also failed to find the success in the sea front. Ottoman Empire considered naval forces as a supporting power of the army in their strategic plans. However, when the war broke out, the plan had to be revised. The First World War witnessed important battles on the sea. For the Ottoman Empire, the most important sea front was the Black sea. The duties of the navy as considered by Ottoman Empire were to protect the trade, prevent a possible Russian invasion, join the defense of Çatalca and the Bosphorus, and destroy the opponent navy. The cruiser, Medjidieh played an important role among Ottoman combating elements. The aim of the article is to describe the process of one of the important operations that took place in Black Sea during the First World War which resulted in the sinking of the Medjidieh and capturing of it by the Russians. In this article, the cruiser Medjidieh’s joining to the Ottoman Navy, technical features of the cruiser were explained followed by the description of the Naval forces of the Russia and the Ottoman Empire. This article focuses on the sinking of Medjidieh, raising of it to the surface by the Russians as well as including the cruiser in their navy and repossession of the cruiser by the Ottomans.
THE CAPTURING OF THE CRUISER MEDJIDIEH BY THE RUSSIAN NAVY, AND THE OPERATIONS OF THE CRUISER IN THE RUSSIAN NAVY AND THE REPOSSESSION PROCESS DURING THE FIRST WORLD WAR
Keywords: Tarih