Portföy sigortası ve fon yönetiminde uygulanması - Yenigün, Serhan (My University, 2006)
PORTFÖY SİGORTASI VE FON YONETİMİNDE UYGULANMASI Bu araştırmanın amacı, dünya finans piyasalarının tarihsel gelişme süreci içerisinde bir dönem önemli yer tutan portföy sigortası kavramının incelenmesidir. Portöy sigortası, temel olarak hisse senetlerinden oluşan portföylerin, satma hakkı veren opsiyonlar ile koruma altına alınması ve zarar seviyesinin önceden belirlenmiş bir alt limitte sabitlenmesini hedefleyen bir yatırım stratejisidir. Ortaya çıktığı dönemde finans çevreleri tarafından hızla benimsenerek yaygın kullanım alanı bulmuş, Amerika’da yaklaşık 60 milyar dolarlık bir varlık büyüklüğü bu teknik ile korunmuştur. Yaklaşık 10 yıl boyunca yatırımcılar tarafından yaygın bir biçimde uygulanmasının ardından Kara Pazartesi olarak adlandırılan finansal kriz sonrasında popülerliğini kaybetmiştir. Portföy sigortası vadeli işlem sözleşmelerinin bir türü olan opsiyon sözleşmeleri ile uygulanmaktadır. Bu çalışmada, konunun detayları ile incelenmesi amacıyla türev piyasalar ve vadeli işlem sözleşmelerine geniş yer ayrılmıştır. Ardından portföy sigortası kavramı tarihsel evrimi ve uygulanış yöntemleri ile incelenmiştir. Çalışmanın sonunda ise model bir portföy üzerinde portföy sigortasının uygulanması araştırılmıştır. PORTFOLIO INSURANCE AND APPLYING AT FUND MANAGEMENT The aim of this study is to analyse the subject of portfolio insurance which stands on a noteworthy part at the historical evolution of the world financial markets. Portfolio insurance is basically an investment strategy that aims to hedge the equity portfolios by put options and limiting the loss amounts to a minimum pre-determined level constantly. At the time when portfolio insurance appeared firstly, the financial community adopted the idea quickly and practised widely. Therefore, approximately 60 billion dollars of financial assets have been hedged by this technic in America. After almost 10 years of prevalent application by investors, following the great depression of “Black Monday”, portfolio insurance lost its popularity rapidly. Portfolio insurance is practised by option contracts which are a kind of derivatives. At this study, aiming to a detailed analyse the subject, derivative markets and derivatives are explained widely. Then, the subject of portfolio insurance is handled by its historical evolution and applying methods. At the end of the study it is researched that to apply portfolio insurance on a model portfolio.
Keywords: Fonlar; Opsiyon Sözleşmeleri; Portföy Yönetimi; Sermaye Piyasası