Türkiye’de 7-9 yaş grubu çocuklarına yönelik repertuar destekli klasik gitar eğitimi programı hazırlanması ve etkililiğinin sınanması - Can, Ü. Kubilay (My University, 2004)
Bu araştırma, Türkiye'de 7-9 Yaş Grubu Çocuklarına Yönelik Repertuar Destekli Klasik Gitar Eğitimi Hazırlanması ve Etkililiğinin Sınanması üzerinedir. 7-9 yaş grubu çocuklarına, klasik gitar becerilerini gözlemlemek ve metot, repertuar ve görüntülü vcd kaydı ile farklı şekilde eğitim alan deney grupları arasında anlamlı farklılık olup olmadığını incelemek için, altışarlı 3 grup olarak 18 öğrenciye bir deneysel çalışma uygulanmıştır. Araştırmanın başlangıcında sosyo-ekonomik düzey ve cinsiyet değişkenlerine göre deney grupları eşitlenmiştir. Deney gruplarına 7 ay süresince ortalama olarak haftada üç saat klasik gitar eğitimi verilmiştir. Araştırmada son test modeli kullanılmıştır. 1. Deney grubuna çocuklar için hazırlanmış Castet klasik gitar metodunun eğitimi, 2. Deney grubuna Castet metodu ve araştırmacı tarafından oluşturulan klasik gitar repertuarının eğitimi, 3. Deney grubuna ise Castet metot, repertuar ve bunların kayıtlarını içeren görüntülü vcd kaydının eğitimi uygulanmıştır. Eğitimin sonunda deney grupları arasında bir fark olup olmadığını incelemek amacıyla ölçü aracı olarak Klasik Gitar Performans Testi geliştirilerek gruplara uygulanmıştır. Bu sayede oluşabilecek bir değişimin gitar eğitimi üzerindeki etkileri de izlenmiştir. Araştırmada kullanılan istatistiksel çözümlemelerin önemli görülen bazı analiz sonuçları şöyledir. Araştırmada bütün gruplara uygulanan ve araştırmanın temelini yönlendiren Castet'in klasik gitar metodu Türkiye'deki 7-9 yaş grubu çocuklarına da başarıyla uygulanabilirliği görülmüştür. 2. ve 3. deney gruplarına metot ile eğitimin yanında uygulanan repertuar eğitiminin 1. deney grubuna uygulanan yalnızca metot eğitimine kıyasla etkili bir eğitim aracı olduğu görülmüştür. 3. deney grubuna metot ve repertuar yanında uygulanan görüntülü vcd kaydı eğitiminin, 1. deney grubuna uygulanan yalnızca metot eğitimine kıyasla hızlandırıcı bir etkiye sahip olduğu, 2. deney grubuna uygulanan metot ve repertuar eğitimine kıyasla ise etkin bir eğitim aracı olmadığı görülmüştür.

This research is about preparing a programme on classical guitar education which is supported by a repertoire for 7-9 year old children and examining the effectiveness of it. Classical guitar skills are observed and education with method, repertoire and visual education with vcd records are applied to the children. It is studied with 18 students that are divided into 3 experimental groups, 6 students at each group. All children were from same socio-economic levels and gender. The experimental groups are educated for 7 months, approximately 3 days a week. This is a post-test experimental modal analysis. The first experimental group had an education with Castet classical guitar method which is prepared for children. The second experimental group had an education with Castet method and a repertoire that is prepared by the researcher. And the third experimental group had an education with Castet method, the repertoire and a visual records of these studies on vcd. At the end of the education, The Performance Test for Classical Guitar which is prepared by the researcher is applied to the children for examining the initial results. In this way, the effects of the possible difference on guitar education is observed. Some of the most important results of the research are; It has been found that the Castet clasical guitar method which has been studied with all groups and which is also the base of the research had a great success on 7-9 year old children in Turkey. The repertoire education which is studied together with the education with the method had been very successful educational tool on second and the third experimental groups compared to the first experimental group that studied just the method education. And the third experimental group that studied method education, repertoire education and education with visual vcd recordings had an accelerated effect compared to the first experimental gruop which studied just the method education, and it is also found out that it is not an effective educational tool compared to the second experimental group which studied method and repertoire education.
Keywords: Gitar Eğitimi; Müzik_Öğrenim ve Öğretim