Hadislerde rukye - Özçelik, Sait (My University, 2001)
İçinde yaşadığımız yirmi birinci asırda insanoğlu aklın sınırlarını zorlayacak buluşlar yapmakta yaşamın kolay , sıkıntıların az olduğu daha müreffeh bir hayat yaşamak için olanca gücüyle çalışmaktadır.Ancak gelişme ve ilerlemenin yanında sıkıntı ve problemleri o derece artmaktadır. Bazen bunları aşmakta zorlanmayan insanoğlu bazen de bütün teknolojik imkanları kullanmasına rağmen çaresiz kalmaktadır. İşte bu çalışmada insanoğlunun çaresiz kaldığı anlarda yaratanına sığınma gerçeğini ifade eden rukye konusu ele alınmıştır. Türkçeye okuyarak tedavi olarak tercüme edilen rukye hastaya şifa dilemek için Allah'ın isim ve sıfatlarıyla yüce Allah'a sığınma ve ondan yardım dileme şeklinde tanımlanmaktadır.Rukye İslamla birlikte ortaya çıkmış şekli değildir. Cahiliye devrinde Araplar rukyeyiyılan ve akrep sokmalarıyla göz değmesi gibi hastalıkların tedavisinde kullanıyorlardı. Yaptıkları rukyelerde cinlere tazim ifade eden kelimeler kullanıyarlar, böylelikle tedavide cinlerden faydalanıyorlardı. Hz.Peygamber'in gönderilmesinden sonra uygulama devam etmiştir. Ancak Hz. Peygamber bu tedavi şeklini onaylamakla birlikte bir takım değişiklerin yapılmasını şart koşmuştur. Özellikle içerisinde şirk ve küfür kelimeleri bulunan rukyelere müsaade etmemiştir. Rukyelerin Allah'ın isim ve sıfatlarıyla yapılması gerektiğini belirterek bizzat kendisi de bazı hastalıkların tedavisinde rukya duaları okumuş ve tasviye etmiştir. Ayrıca Cebrail, Hz. Peygamber hastalandığında rukye ile tedavi etmiştir. Tüm bunlar Hz. Peygamber'in rukyeye müsaade ettiğini hatta tavsiye ettiğini göstermektedir. Günümüzde rukye tedavisi uygulanmakta önemli sonuçlar alınmaktadır. Özellikle Anadolu'da şerbetli diye tabir edilen bazı okunmuş kimseler yılan ve akrep sokmalarını rukye yaparak tedavi etmektedir. Ancak kendisine cinci hoca , üfürükçü denilen bazı kimseler bunu ticari bir kazanç vesilesi yaparak halkın dini duygularını sömürmektedir. Dini duyguları sömürmeni, sihrin, büyünün cinleri kullanarak şifa dağıttığını ifade etmenin adı hiç bir zaman rukye olamaz. Bu şekilde istismar edilmesi de böyle bir tedavinin olmadığı anlamına gelmez. Netice olarak rukye, İslamın tavsiye ettiği değil müsaade ettiği bir tedavi şeklidir. Rukye dini iyi bilen ve yaşayan insanlara yaptırılmalıdır. Rukye tedavisi yapılırken bununla yetinilmemeli aynı zamanda doktora da başvurularak tedaviye başlanılmalıdır.

In the 21 st century people tries to have a health life and make inventions for that purpose . But development and progress causes also to the problems. People use all technolog'cal to get rid of these problems. But sometimens techenology is not suffucient for the solition of the problems. This work aiws to analyze the subject of rukye which implies approaching the creator when there is no alternative to do something . It is translatet to Turkish as caring by reading. It is defined as asking help from and resting on Allah through citing names and adjectives of Quran and Allah to take care of ill people. The care of rukye did not emerge with the Islam. Arabs used rukye snake and scorpion illnes and to be affected by the evil eye in the pre-Islamic period. Arabs used the words containing greatness of genie's to benefit from genie's in the care of ill. This continved after the sending of the prophet Muhammed But he approued this with some alterations. He did not allow rukyes which contains swe ar word . The probhet said that the rukye must be done by citing names and adjectives of Allah and he also read rukye prayer and adviced it to the muslims Furthermace, Angel Gabriel cared the Prophet Muhammed when he was ill. All of these showed that our prophet allowed to rukye and aduiced it. Today, the care of rukye is used and there are positive vesults of this method. Especially some read people care snake and scorpion ills with making rukye. But some people call themselve, as genie's hoca or üfürükçü exploit religious feelings to benefig from this. Exploiting religious feelings , making and magic with using genie's can not be rukye. Exploitation does not mean there is no such a kind of caring method. Canseguently, rukye is not a caring method permitted by Islam but it is only a caring method. Rukye must be done by who knows religion verywell and obeying to the Islamic rules. In the application of rukye method, people must go to the doctor.
Keywords: Hadisler