Ultrasese maruz kalan carassius auratus (pısces:cyprınıdae) türü balıklarda davranışsal, biyokimyasal ve histolojik değişimlerin incelenmesi - Esmer, Harika Eylül (My University)
ULTRASESE MARUZ KALAN Carassius auratus (PISCES:CYPRINIDAE) TÜRÜ BALIKLARDA DAVRANIŞSAL, BİYOKİMYASAL VE HİSTOLOJİK DEĞİŞİMLERİN İNCELENMESİ Bu tez çalışmasının amacı ultrasesin temizleme özelliğinin meydana getirdiği etkileri; ön çalışmalarla birlikte yeşil alglerden Chlorella variabilis üzerinde mikroskobik yöntemlerle ve daha sonra da Carassius auratus türü balıkların çeşitli dokuları (solungaç, karaciğer, kalp ve beyin dokuları) üzerinde farklı parametrelerle (biyokimyasal, histolojik, davranışsal) belirlemektir. Yapılan deneylerde iki farklı sonikatör tipi kullanılmıştır. 28 kHz, 800 W ve 3.10-4- 7. 10-4 özgül enerji aralığında, 7 gün boyunca hergün 10 sn. uygulama bath tipi sonikatör ile yapılırken; 30 kHz, 100 W 8. 10-2- 2. 10-1 özgül enerji aralığında, 7gün boyunca hergün 1 saatlik uygulama horn tipi sonikatör ile yapılmıştır. Uygulanan ultrasesin meydana getirdiği hasarlar Chlorella variabilis’de multimod okuyucu tarafından saptanmıştır. Carassius auratus üzerinde meydana gelen hasarlar biyokimyasal olarak oksidatif stres parametreleriyle (total protein, GSH, MDA, CAT ve AChE); histolojik olarak hematoksilen-eozin boyama yöntemiyle, davranışsal olarak video kayıtlarının değerlendirilmesi gibi yöntemlerle belirlenmiştir. Özgül enerjilerine bağlı olarak bath tipi sonikatör uygulamasında CAT enzim aktivitesi, GSH miktarı ve AChE enzim aktivitesi artarken, total protein miktarı azalmıştır; horn tipi sonikatör uygulamasında CAT enzim aktivitesi, GSH miktarı, MDA miktarı ve AChE enzim aktivitesi azalırken, total protein miktarı artmıştır. Özgül enerjilerine bağlı olarak bath tipi sonikatör uygulamasında solungaç dokularında meydana gelen histolojik hasarlar; ödem, hipertrofi, hiperplazi ve merkezi vena bozukluğu olarak belirlenmiştir; horn tipi sonikatör uygulamasında hiperplazi, ödem, anevrizma ve merkezi vena daralması olarak belirlenmiştir. Davranışsal açıdan yaklaşıldığında, özgül enerjilerine bağlı olarak bath tipi sonikatör uygulamasında ters dönmüş abdomen, yüzmenin yavaşlaması, tepkisizlik gözlenirken; horn tipi sonikatör uygulamasında yüzme yavaşlaması ve tepkisizlik gözlenmiş ancak ters dönmüş abdomen gözlenmemiştir. Sonuç olarak; bu tez ötrofikasyon ve su arıtmayla ilgili yapılacak olan ileri çalışmalara temel oluşturacaktır.

INVESTIGATION OF BEHAVIORAL, BIOCHEMICAL AND HISTOLOGICAL CHANGES IN Carassius auratus (PISCES:CYPRINIDAE) EXPOSED TO ULTRASOUND The aim of this study, to determine the effects of cleaning features of ultrasound method; with preliminary studies on green algae Chlorella variabilis with microscopic methods and then on Carassius auratus species of several tissues (gills, liver, heart and brain tissues) with various parameters (biochemical, histological and behavioral). The experiments were performed with two different ultrasonic application device. First application was performed with bath type sonicator in the 28 kHz, 800 W and 3.10-4-7.10-4 spesific energy range, for 10 sec. each day for a week. Second application was performed with horn type sonicator in the 30 kHz, 100 W and 8.10-2-2.10-1 spesific energy range, for 1 hour each day for a week. The damages caused by ultrasonicator on Chlorella variabilis determined by multimod reader. The damages determined biochemically with oxidative stress parameters (GSH, CAT, MDA, AChE and total protein); histologically with hematoxylin and eosin dyeing method; behaviorally with evaluating video records. Depending on their specific energies, in bath type sonicator; CAT enzyme activity, GSH levels and AChE enzyme activity were increased whereas total protein was decreased. On the other hand, in horn type sonicator; CAT enzyme activity, GSH levels, MDA levels and AChE enzyme activity were decreased but total protein was increased. Depending on their specific energies, in bath type sonicator application; the histological damage on the gill tissue, edema, hypertrophy, hyperplasia and central vein disorder were determined. In horn type sonicator application, hyperplasia, edema, aneurysm and narrowing central vein were determined. When we approach in terms of behavior, depending on their specific energies, in bath type sonicator application; reversed abdomen, slowed walking, responsiveness were observed; and also in horn type sonicator application, except reversed abdomen, the same behaviors were observed. As a conclusion, this thesis will form a basis for further studies about eutrophication and water treatment.
Keywords: Balıklar; Biyoloji