Stratejik felsefe ve işletme performansı etkileşimi: Özel hastane yöneticileri üzerine bir araştırma - Ocak, Saffet (My University, 2011)
Bu çalışmada özel hastane yöneticilerinin stratejik felsefelerinin ortaya çıkartılması, stratejik felsefe ile işletme performansı arasındaki etkileşimin araştırılması amaçlanmaktadır. Sağlık sektöründe son dönemlerde yaşanan yeniden yapılanmalar, sağlık bakım işletmelerinin değişken, dinamik ve rekabetçi bir ortamda hizmet sunmaya sevk etmektedir. Sağlık bakım işletmelerinin söz konusu rekabet ortamında varlığını sürdürebilmesinde ve rakiplerine göre performans farklılıkları yaratabilmesinde yöneticinin stratejik felsefesinin önemli olduğu söylenebilir. Çalışmanın amacına ulaşabilmesi için Ege Bölgesi’nde faaliyet gösteren özel hastanelerin üst ve orta kademe yöneticileri araştırma evreni olarak seçilmiştir. Stratejik felsefe ve işletme performansına ilişkin soruları içeren anket yüzyüze görüşme tekniği kullanılarak uygulanmıştır. Örneklemi oluşturan grubun stratejik felsefe unsurlarından, bilimsel yaklaşımları destekleyenlerin çoğunlukta olduğu, ancak sanat boyutunu da destekleyenlerin ortalamanın üzerinde olduğu görülmüştür. Stratejide tutarlılığın olması gerektiğini savunanların ortalamaya yakın bir değerde varlığı görülürken, strateji geliştirilirken hem yukarıdan aşağı hem de aşağıdan yukarı yaklaşımını destekleyenlerin çoğunlukta olduğu tespit edilmiştir. Katılımcıların çoğunluğu stratejide risk alınması gerektiğini savunurken, birçoğu da stratejinin gizli kalması gerektiğini vurgulamaktadır. Stratejik felsefenin bilim/ sanat ve yukarıdan aşağı yaklaşımı cinsiyete göre farklılık göstermiş, kadın yöneticilerin sanat yaklaşımını ve yukarıdan aşağı yaklaşımını benimsedikleri, üst kademe yöneticilerin ise bilimsel yöntem yaklaşımını benimsedikleri tespit edilmiştir. Yönetim eğitimine sahip yöneticilerin esneklik yaklaşımı taraftarı oldukları, yönetim eğitimine sahip olmayan yöneticilerin ise tutarlılık yaklaşımı taraftarı oldukları görülmüştür. 20 yıl ve üzeri yöneticilik yapan yöneticilerin aşağıdan yukarı yaklaşımını benimsedikleri bulgusuna ulaşılmıştır. Hastane yöneticilerinin demografik özellikleri kontrol altına alındığında yukarıdan aşağı yaklaşımı ile işletme performansı arasında etkileşim bulunmuştur. Anahtar Sözcükler: Hastane Stratejik Yönetimi, İşletme performansı, Strateji, Stratejik Felsefe, Stratejik Yönetim,

Strategic Philosophy and Business Performance Interaction: A Study on Private Hospital Managers This study aims to investigate the strategic philosophy of private hospital managers, and the interaction between strategic philosophy and the institutional performance. Restructuring in health sector in recent years, has led health care institutions to provide services in volatile, dynamic, and competitive settings. The manager’s strategic philosophy can be said to be significant in health care institutions’ survival under such competitive conditions and in creating differences in their performances. For this purpose, the related literature has been reviewed over strategic management, strategic philosophy, and the institutional performance to form the theoretical part. Data were analyzed and evaluated through The sample group was seen to be dominated by supporters of the group's strategic approach to the scientific aspects of philosophy, but also supporters of the dimension of art was above average. The majority of the participants defended risk should be taken in strategy hence a great many emphasized strategy should remain confidential. Strategic philosophy showed differences in terms of science/ art and top-down approach, and it was revealed that female managers had adopted the art approach and top-down approach and that the scientific method had been adopted by senior managers. It was seen that the managers with management training favored flexibility and that the managers who did not have management training were found to be in favor of a consistency approach. Those of the managers who had been managers for or over 20 years were shown to have adopted a bottom-up approach. An interaction was found between the top-down approach and the institution’s performance after hospital managers’ demographic characteristics had been taken under control. Business Performance, Hospital Strategic Management, Strategi, Strategic Management, Strategic Philosophy.
Keywords: Sağlık Kurumları Yöneticiliği