Aktif spor yapan ve aktif spor yapmayan spor bilimleri fakültesi öğrencilerinin uyku kalitesinin incelenmesi - Çifdalöz, Melis (My University, 2021)
Aktif spor yapan ve aktif spor yapmayan spor bilimleri fakültesi öğrencilerinin uyku kalitesinin incelenmesiÖğrencinin Adı: Melis ÇİFDALÖZDanışman Adı : Doç. Dr. Kamil ERDEMAnabilim Dalı : Beden Eğitimi ve SporAmaç: Bu çalışmada aktif spor yapan ve aktif spor yapmayan Spor Bilimleri Fakültesi öğrencilerinin uyku kaliteleri incelenmiştir. Çalışmada, spor faaliyetlerinden ve bu faaliyetlerin insan sağlığı üzerindeki etkisinden bahsedilmiştir. Spor faaliyetlerinin etkili olduğu fiziksel ruhsal hastalıklar yer almaktadır. Spor faaliyetlerinde bulunanların bulunmayanlara oranla daha sağlıklı oldukları görülmüştür. Bunun yanında uykunun insan sağlığı üzerindeki etkisinden ve insan vücudunun uykuya olan ihtiyacından bahsedilmiştir. Uykunun fizyolojisi, evreleri, gereksinimleri ile uyku kalitesini etkileyen faktörler açıklanarak uykunun insan vücudu için beslenme ve nefes alma kadar ihtiyaç hissettiği bir olgu olduğu anlaşılmıştır. Çalışmamızda, bu alanda daha önceden yapılmış olan araştırmalara yer verilmektedir. Gereç ve yöntem: Bu araştırmada kullanılan model ilişkisel taramadır. Araştırmanın amacı doğrultusunda NSP (Nottingham Sağlık Profili) ve PUKİ (Pittsburgh Uyku Kalite İndeksi) ölçekleri kullanılmıştır. Araştırmaya 84 kadın 166 erkek olmak üzere toplam 250 katılımcı katılmıştır. Bulgular: Araştırmanın sonucunda aktif spor yapan ve aktif spor yapmayan öğrencilerin uyku süresi puanı ve alışılmış uyku etkinliği puanları arasında anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir. Buna ek olarak sosyal izolasyon puanı, ağrı puanı ve fiziksel aktivite puanları arasında anlamlı ilişki bulunmuştur. Sonuç: Yapılan çalışmalardan anlaşıldığı üzere spor faaliyetlerinde bulunanların uyku kalitesini arttığı ve daha sağlıklı bireyler olduğu ortaya konulmuştur. Spor faaliyetlerinde bulunmak uyku kalitesini, uyku kalitesi ise yaşam kalitesini etkilemektedir.

Examination of sleep quality of students faculty of sports sciences who active sports and non-active sportsStudent’s name : Melis ÇİFDALÖZSupervisor : Doç. Dr. Kamil ERDEMDepartment : Physical Education and SportsObjective: In this study, sleep quality of the students of the Faculty of Sport Sciences who do and do not do active sports were investigated. It has been observed that those who do sports activities are healthier than those who do not. By explaining the physiology, stages, requirements and factors affecting sleep quality, it has been understood that sleep is a phenomenon that the human body needs as much as nutrition and breathing. Material and methods: Relational screening model was used in this study. For the purpose of the study, NSP (Nottingham Health Profile) and PUKI (Pittsburgh Sleep Quality Index) scales were used. A total of 250 participants, 84 women and 166 men, participated in the research. Results: As a result of the research, a significant relationship was determined between the sleep duration score and the habitual sleep activity scores of the students who do and do not do active sports. In addition, a significant relationship was found between social isolation score, pain score and physical activity scores.Conclusion: As it is understood from the studies, it has been revealed that the sleep quality of those who participate in sports activities increases and they are healthier individuals. Engaging in sports activities affects sleep quality, and sleep quality affects quality of life.
Keywords: Aktif spor faaliyetleri; Beden eğitimi; Öğrenim ve öğretim; Physical education; sleep quality; Spor; Sports; Study and teaching; uyku kalitesi Active sports activities