Psikiyatrik Hastalarda İnfeksiyon Riski: Bir Katatoni Vakası - (:unkn) unknown (My University, 2014)
Katatoni sıklıkla şizofreni, iki uçlu bozukluk, depresyon gibi psikiyatrik durumlarda ortaya çıkan bir tablodur. Katatoni; katalepsi, katatonik eksitasyon, balmumu esnekliği, stupor, postür alma, grimas, sterotipi, mannerizm, ekopraksi gibi amaçsız motor bozukluklarla birlikte, negativizm, mutizm, ekolali gibi belirtilerle kendini göstermektedir. Hastane bakteri enfeksiyonları uzun süre hastanede yatan ve immun sistemi zayıflamış olan hastalarda genellikle ortaya çıkmaktadır. Psikiyatrik bir rahatsızlığı olan hastalarda; uzun süre hastanede yatma, uzun süre harektsiz olma, ilaç-gıda reddinin olması, öz bakımının kötü olması gibi bazı durumlar kişiyi enfeksiyona yatkın hale getirir. Bu gibi şartlarda serviste yatan katatonik hastalarda klinik olarak kötüleşme olması durumunda sepsis gibi psikiyatri dışı durumların araştırılması gereklidir. Burada ilaç ve gıda reddi olan, 67 gün servisimizde yatan iki uçlu bozukluk depresif dönem tanılı bir hastayı sunduk.

Catatonia is occurring in some psychiatric disorders such as schizophrenia, bipolar disorder and depression. Catatonia is presented with catalepsy, catatonic excitation, negativism, mutism, posturing, stereotypic movements, mannerism, grimas, echolalia, and echopraksia. Hospital bacterial infections generally occur in patients whom long- term hospitalized and immune system weakened. Patients with psychiatric disorders, -especially immobilized and hospitalized ones-, patients who resist to drug-food intake, lack of self-care may have predisposition to infections. In case of a worsening in the clinical state of the patients with catatonia, which is a severe psychiatric condition, clinicians should keep in mind organic pathologies like sepsis. Herein we reported a case of sepsis, which was diagnosed as bipolar mood disorder depressive episode with catatonic features and had been hospitalized in our clinic for 67 days and resisted to food and drug intake.
Infection risk in psychiatric patients: a catatonic case report
Keywords: Psikiyatri