Gümüşi ıhlamur (Tilia tomentosa Moench.) çiçek durumu standardizasyonunda kullanılan farmakognozik yöntemler - EMRE, GİZEM (My University, 2020)
Ihlamur çiçek durumu, Tilia (ıhlamur) cinsinin çiçekleri ve braktesinden oluşur. Ihlamur, sahip olduğu farmakolojik etkilerinden (örn. sedatif, spazmolitik, anti-enflamatuvar, ekspektoran) dolayı yüzyıllardır halk ilacı olarak kullanılmaktadır. Sağlığa yararlı etkileri içerdiği flavonoit (tilirozit, astragalin, izokersitrin, hiperozit vb.), müsilaj, uçucu yağ (1,8-sineol, timol, karvakrol, benzaldehit vb.), kafeik asit, klorojenik asit gibi maddelerden ileri gelmektedir. Tıbbi olarak T. cordata Miller (küçük yapraklı ıhlamur) ve T. platyphyllos Scop. (büyük yapraklı ıhlamur) türleri çeşitli farmakopelerde (örn. Avrupa Farmakopesi) yer almaktadır. Ancak, bu türler Türkiye’de ya doğal olarak yetişmez (T. cordata) ya da nadiren (T. platyphyllos) bulunur. Buna karşın, ülkemizde Tilia rubra DC. (Kafkas ıhlamuru) Karadeniz Bölgesi’nde, Tilia tomentosa Moench. (sin. Tilia argentea Desf.) ise Marmara Bölgesi’nde bolca yetişir. T. tomentosa yapraklarının alt yüzeyinde beyazımsı yıldız tüyler taşıması sebebiyle gümüşi ıhlamur olarak adlandırılır. Tıbbi türlerin az yetişmesi nedeniyle, Türkiye’de halk ilacı olarak bolca yetişen T. rubra ve T. tomentosa türleri sıklıkla kullanılır. Ancak, bu iki tür de Avrupa Farmakopesi’nde yer almamaktadır. Bu çalışmada, T. cordata, T. platyphyllos ve T. cordata, T. platyphyllos ve T. vulgaris karışımı (tıbbi türler) ile Marmara Bölgesi’nin farklı yerlerinden toplanan T. tomentosa örnekleri kıyaslanarak Türk Farmakopesi’nde yer alması önerilen ‘Gümüşi ıhlamur çiçek durumu’ monografı hazırlanması hedeflenmiştir.

Linden inflorescence consists of flower(s) and a bract of Tilia (genus). It has been used as a folk medicine for centuries due to its divers pharmacological effects (e.g. sedative, spasmolytic, antiinflammatory, expectorant). These activities are attributed to its flavonoid (i.e. tiliroside, astragalin, isoquercitrin and hyperoside), mucilage, essential oil (1,8-cineol, thymol, carvacrol, benzaldehyde etc.), caffeic acid, chlorogenic acid contents. T. cordata Miller (small-leaved lime) and ve T. platyphyllos Scop. (large-leaved lime) are included as officinal species in various pharmacopoeia (ex. European Pharmacopoeia). However, these species are rare (T. platyphyllos) or do not grow naturally (T. cordata) in Turkey. On the other hand, Tilia rubra DC. (Caucasian lime) and Tilia tomentosa Moench. (sin. T. argentea Desf.= Silver lime) are distributed widespreadly in Black Sea and Marmara Regions. Tilia tomentosa Moench. is named as silver lime due to the stellate trichomes on the lower surface of the leaves. Due to the rarity of officinal species, profusely found species T. rubra and T. tomentosa are commonly used as traditional medicinal drugs in Turkey. However, both species do not included in the European Pharmacopoeia. In this study, T. cordata, T. platyphyllos and mixtures of T. cordata, T. platyphyllos and T. vulgaris (officinal species) arecompared with T. tomentosa collected from various localities in Marmara Region within the scope of presenting “Silver Lime Inflorescence” monograph proposal for Turkish Pharmacopoeia.
Pharmacognostic methods used in standardization of silver lime (tilia tomentosa moench.) inflorescence