Türkiye’de ve Güney Avrupa ülkelerinde genç işsizliği: emek piyasası politikaları ve kurumları - Yayla, Şenol (My University, 2016)
TÜRKİYE’DE VE GÜNEY AVRUPA ÜLKELERİNDE GENÇ İŞSİZLİĞİ: EMEK PİYASASI POLİTİKALARI VE KURUMLARI Emek piyasalarının en büyük sorunlarından birini teşkil eden işsizlik, birtakım dezavantajlı gruplar üzerinde (genç, yaşlı, engelli, kadın, göçmen) daha büyük tahribatlara neden olmakta, bu dezavantajlı grubun başında da 15-24 yaş grubu arasında bulunan gençler yer almaktadır. Yapılan araştırmalar günümüzde, gerek gelişen gerekse gelişmiş ülkelerde işsizlik sorununa gençlerin iki kat daha fazla maruz kaldığını saptamaktadır. Bu bağlamda çalışma, ülkemiz ve Güney Avrupa (İtalya, İspanya, Yunanistan) ülkelerinin kronik olarak yaşadığı genç işsizlik sorununu emek piyasası politikaları ve kurumları çerçevesinde inceleyip, mukayese etme amacı gütmektedir. Çalışma sonucu elde edilen bulgulara bakıldığında; gelişmiş Avrupa ve dünya ülkelerine göre Türkiye ve Güney Avrupa ülkelerinin emek piyasası politikaları ve kurumları çerçevesinde genç işsizlik sorununu, 2009 yılına değin daha ciddi olmakla birlikte benzer bir biçimde yaşadığı görülmektedir. Aynı bulgular dâhilinde; Güney Avrupa ülkelerinin genç işsizlik sorununu 2009 yılından sonra küresel krize bağlı olarak çok ağır şekilde yaşadığı, Türkiye’nin ise son yıllarda uyguladığı emek piyasası politikaları ve esnek çalışma modelleri sayesinde Güney Avrupa ülkelerinden farklı olarak bu sorunu daha hafif atlattığı sonucuna ulaşılmaktadır. Genç İşsizliği, Emek Piyasası Politikaları, Esnek Çalışma Biçimleri

YOUTH UNEMPLOYMENT IN TURKEY AND SOUTHERN EUROPEAN COUNTRİES: LABOR MARKET POLICIES AND INSTITUTIONS Unemployment which constitutes one of the most important problems of labor market has more negative influences on some disadvantaged groups (youth, elder, the disabled, women, migrants) and youth that varies between 15 and 24 ages occupies the first place among these groups. Conducted researches confirm that today both in developed and developing countries youth suffers from uneployment twice as much. In this regard, this study aims to investigate and compare youth unemployment problem which is chronic in our country and Southern European countries ( Spain, Italy, Greece) within the framework of labor market policies and institutions. Findings resulting from this study reveal that Turkey and Southern European countries experienced the youth unemployment problem within the framework of labor market institutions and policies in a similar however severe way until 2009 when compared to developed European as well as world countries. In the context of same findings, it can be seen that Southern European countries experienced the youth unemployment problem in a very severe way after 2009 due to global economic crisis whereas Turkey survived the same problem with less damage thanks to labor market policies and flexible work models carried out in the last years. Unemployment, Youth Unemployment, Labor Market Policies, Flexible Work Modals
Keywords: Avrupa; Emek ekonomisi; İşsizliğin önlenmesi; İşsizlikle mücadele; Politikalar; Türkiye