Bireysel iş hukuku açısından kısmi süreli iş sözleşmeleri - Balkan, Hakan (My University, 2021)
Sanayi devrine özgü çalışma biçimleri ve süreleri çok çeşitli sebeplerle dönüşüme uğramaya ve esnekleştirilmeye devam etmektedir. Çalışanların azımsanamayacak bir oranının geleneksel çalışma sürelerinden daha az süreli çalışmaya imkân sağlayan kısmi süreli çalışmaya yönelmesi de bu dönüşümün parçalarından birisidir. Kadın işçilerin daha çok tercih ettiği kısmi süreli çalışma; klasik kısmi süreli iş sözleşmesi, çağrı üzerine çalışmaya dayalı iş sözleşmesi ve iş paylaşımı şeklinde gerçekleştirilebilmektedir. İş Kanununda kısmi süreli çalışmaya ilişkin bazı hükümler bulunmakla birlikte çoğunlukla tam süreli işçi göz önünde bulundurularak kaleme alınmış bu hükümlerin kısmi süreli iş sözleşmesi ile çalıştırılan işçi yönünden nasıl uygulanacağı veya ayrımcılık yasağı ya da oransallık ilkesinin nasıl yorumlanacağı bazı durumlarda açık değildir. Bu çalışmada kısmi süreli iş sözleşmesinin tanımı, kurulması, unsurları ve türleri ele alındıktan sonra kısmi süreli işçiye yönelik özel ayrım yasağı, ebeveyn izni dahil kısmi süreli çalışma yapılabilecek hallerin yanı sıra kısmi süreli iş sözleşmesine ilişkin çalışma süresi, ücret, dinlenme hakkı ve feshe bağlı haklar gibi çok farklı hususlar 4857 sayılı İş Kanunu çerçevesinde derinlemesine ve mümkün olduğunca diğer ülke düzenlemeleri ile karşılaştırmalı olarak ele alınmıştır.

Working styles and durations specific to the industrial era continue to be transformed and flexible for various reasons. One of the parts of this transformation is that a substantial proportion of the employees turn to part-time work, which allows them to work less than traditional working hours. Part-time work, which is more preferred by female workers; classical part-time employment contract, on-call employment contract and job sharing. Although there are some provisions in the Labor Law regarding working part-time work, it is not clear in some cases how these provisions, which are mostly written considering the full-time worker, will be applied to the worker employed with a part-time employment contract, or how the principle of non-discrimination or proportionality will be interpreted. In this study, after the definition, establishment, elements and types of a part-time employment contract are discussed, the special prohibition of discrimination for part-time workers, the situations where part-time work including parental leave can be made, as well as working time, wage, right to rest and termination rights related to part-time employment contract Many different issues such as Labor Law No. 4857 have been discussed in depth and in comparison with other country regulations as much as possible.
Keywords: Atipik; Atypical; Ayrımcılık Part-Time; Civil law; Çağrı Üzerine; Discrimination; Employment Contract; İş hukuku; İş sözleşmesi; İş Sözleşmesi; Kısmi Süreli; Labor contract; Labor laws and legislation; Medeni hukuk; On-Call