Yeni medyada hayran ve katılımcı kültür bağlamında babalık temsilleri - Çavuşoğlu, Çağla (My University, 2022)
Günümüzde tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de toplumsal, ekonomik ve kültürel değişimlerden etkilenerek dönüşmeye başlayan toplumsal cinsiyet rolleri içinde en büyük rollerden birinin atfedildiği babalık rolü, bu değişim rüzgarından etkilenmektedir. Bu çalışma, babalık rollerinin tek tip kalmadığı, farklı biçimlerde temsil edildiği varsayımından yola çıkarak, farklı babalık türlerinin temsilinin yeni medyadaki yansımalarını tespit etmeye çalışmaktadır. Çalışma evreni olarak YouTube platformunu seçen bu çalışma, katılımcı ve hayran kültürü ürünlerine odaklanmaktadır. Katılımcı kültürün ürettiği içeriklerde babalık temsillerini ve bu temsillerin ürettiği söylemleri, Ruth Wodak’ın söylem tarihsel eleştirel yaklaşımını temel alarak değerlendiren bu çalışma, yeni medyada oluşan katılımcı ve hayran kültürünün anlaşılması adına, bu kültürel çıktıların incelenmesi sonucunda babalık temsilleri ile ilgili tespitlerde bulunmaya çalışmaktadır. Babalık türleri içinde modern babalık türlerinden “ilgili babalık” kavramına odaklanan bu çalışmada, toplumsal cinsiyet rolleri bakımından, eşitlikçi ve özgür bir rol dağılımını kabul ettiği öngörülen ilgili babaların ürettikleri söylemin, davranışlarıyla olan ilişkisine yer verilmektedir. Çalışmada, katılımcı kültür ürünlerindeki babalık temsilleri söylem analizi ile incelenmiş, mevcut durum tespitinde bulunulmuş ve Türkiye’de ilgili babalık görünümlerine ve söylemlerine dair değerlendirme yapılmıştır. Yeni Medya Üzerine Kuramsal Yaklaşımlar6 2.1. Yeni Medya Çağının Özellikleri6 2.1.1. Sosyal Medya13 2.2. Yeni Medyanın Ekonomi Politiği20 2.3. Yeni Medya ve Kamusal Alan30 2.4. Yeni Medya ve Yakınsama34 2.5. Yeni Medya ve Kültür38 2.6. Yeni Medya ve Hayran Kültürü45 2.7. Yeni Medya ve Katılımcı Kültür49 3. Erkeklik ve Babalık Üzerine Kuramsal Yaklaşımlar53 3.1. Erkeklik Çalışmaları53 3.1.1. Hegemonik Erkeklik60 3.1.2. Türkiye’de Erkeklik64 3.2. Babalık Çalışmaları70 3.2.1. İlgili Babalık77 3.2.2. Türkiye’de Babalık79 3.3. Toplumsal Cinsiyet Rolleri üzerine Kuramsal Tartışmalar85 3.3.1. Yeni Medyada Annelik, Babalık ve “Sharenting”95 3.3.2. Yeni Medyada Serbest Zaman ve Babalık110 4. Söylem Tarihsel Eleştirel Yaklaşım Ekseninde Bulgular ve Değerlendirme113 4.1. Araştırmanın Adı114 4.2. Araştırmanın Konusu114 4.3. Araştırmanın Amacı114 4.4. Araştırmanın Varsayımı115 4.5.Araştırmanın Önemi115 4.6. Araştırmanın Sınırlılıkları115 4.7. Araştırmanın Yöntemi116 4.8. Araştırmanın Evren ve Örneklemi121 4.9. Bulgular ve Değerlendirme122 5. Sonuç234 KAYNAKÇA244 EKLER261

THE REPRESENTATIONS OF FATHERHOOD WITHIN THE CONTEXT OF FAN AND PARTICIPATION CULTURE ON NEW MEDIA Today, in Turkey, as well as all over the world, the role of fatherhood, as being one of the biggest roles among gender roles, has begun to transform by being affected by social, economic and cultural changes. This study tries to determine the reflections of the representations of different types of fatherhood in the new media, based on the assumption that paternity roles do not stand for in a stereotyped manner but are represented in different forms. By choosing the YouTube platform as the study universe, this study tries to examine the products of participant and fan culture. This study, which evaluates the representations of fatherhood in the contents produced by the participatory culture and the discourses produced by these representations, based on Ruth Wodak's discourse historical critical approach, tries to make determinations about the representations of fatherhood by examining the cultural outputs in order to understand the participatory and fan culture formed in the new media. In this study, which focuses on the concept of involved fatherhood, one of the modern types of fatherhood, the relationship between the discourse produced by involved fathers, who are assumed to accept an egalitarian and liberal role distribution in terms of gender roles, and their behaviors is studied. In the study, the discourses of fatherhood representations in participatory cultural products are evaluated, the current situation is determined and an evaluation is made on the relevant fatherhood views and discourses in Turkey.
Keywords: Babalık Çalışmaları; Culture; Erkeklik Çalışmaları; Fatherhood; Gender; Katılım; Katılımcı Kültür Masculinities; Kültür; Participation; Participation Culture; Social change; Sosyal değişim; Toplumsal Cinsiyet Rolleri; Turkey; Türkiye