Kuruma yeni gelenlerin uyguladıkları proaktif sosyalizasyon taktiklerinin örgüte bağlılığa etkisi ve bu ilişkide sosyal bütünleşmenin aracılık rolü - Güngörmez, Dilek (My University, 2016)
KURUMA YENİ GELENLERİN UYGULADIKLARI PROAKTİF SOSYALİZASYON TAKTİKLERİNİN ÖRGÜTE BAĞLILIĞA ETKİSİ VE BU İLİŞKİDE SOSYAL BÜTÜNLEŞMENİN ARACILIK ROLÜ Bu çalışmanın temel amacı, kuruma yeni gelenlerin uyguladıkları proaktif sosyalizasyon taktiklerinin örgüte bağlılığa etkisini ve bu ilişkide sosyal bütünleşmenin aracı rolünü incelemektir. Bu doğrultuda, tezin ilk iki bölümünde kavramlarla ilgili kuramsal çerçeve ayrıntılı olarak sunulmuştur. Üçüncü bölümde, çalışmanın amacına yönelik olarak İstanbul’da farklı sektörlerde çalışan 371 yeni gelen çalışandan elde edilen verilerin analizini içeren bir saha araştırmasına yer verilmiştir. Son bölümde ise, araştırma bulguları özetlenmiş ve yorumlanmış, ayrıca gelecek çalışmalar ve uygulama için bir takım önerilerde bulunulmuştur. Analiz sonuçları proaktif sosyalizasyon taktiklerinden sırasıyla üstlerle ilişki kurma, iş değişimi müzakereleri, geri bildirim arayışı, pozitif bakış açısı, genel sosyalleşmenin örgüte bağlılık üzerinde pozitif etkiye sahip olduğunu göstermiştir. Bunun yanı sıra sosyal bütünleşmenin iş değişimi müzakereleri, geri bildirim arayışı ve pozitif bakış açısı ile örgüte bağlılık arasındaki ilişkide kısmî aracı değişken rolüne sahip olduğu tespit edilmiştir. tsel Sosyalizasyon, Proaktif Sosyalizasyon Taktikleri, Örgüte Bağlılık, Sosyal Bütünleşme

THE EFFECT OF PROACTIVE SOCIALIZATION TACTICS USED BY NEWCOMERS ON ORGANIZATIONAL COMMITMENT AND THE MEDIATING ROLE OF SOCIAL INTEGRATION The main purpose of this study is to examine the effect of proactive socialization tactics used by newcomers on organizational commitment, additionally, to analyze whether social integration has a mediating role in this relationship. For this aim, in the first two chapter of the thesis, theoretical framework of the related concepts was presented in detail. In the second chapter, for the aim of the study, it was given place to a field work including analysis of the data collected from 371 newcomer workers from different sectors in Istanbul, Turkey. In the last chapter, research findings were summarized and interpreted, and also made some suggestions for further researches and practice. Analysis results indicated the most important proactive socialization tactics which affected organizational socialization respectively were building relationship with the boss, job change negotiation, feedback seeking, positive framing and general socializing. Besides, it was revealed that social integration played a partial mediating role in the relation between job change negotiation, feedback seeking, positive framing and organizational commitment. Organizational Socialization, Proactive Socialization Tactics, Organizational Commitment, Social İntegration
Keywords: İşletme; Örgüt; Yönetim