İlk gebelikte beden imajının algılanma durumunun değerlendirilmesi - Potur, Dilek Coşkuner (My University, 2003)
1. ÖZET Araştırma ilk kez gebelik deneyimi yaşayan kadınların beden imajını algılama durumlarını belirlemek amacıyla tanımlayıcı olarak planlanmıştır. Çalışma İstanbul ilinde bulunan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına bağlı Eğitim ve Araştırma hastanesinde gerçekleştirilmiştir. Örneklem grubu rastgele yöntemle seçilen, 4 Ocak - 1 Mayıs 2002 tarihleri arasında eğitime gelen 18 yaşın üstünde olan, ilk kez gebe kalan, gebeliğinin 7. ayında olan , soruları sözel olarak yanıtlayabilecek yeterlilikte , en az ilkokul mezunu ve çalışmaya katılmayı kabul eden 100 gebe kadın oluşturmuştur. Veriler, bilgi formu ve Çok Yönlü Beden Self İlişkileri Ölçeği (MBSRQ) kullanılarak toplanılmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde yüzdelik, ortalama, standart sapma, cronbach Alfa tutarlılık kat sayıları, pearson korelasyon testi, eşleştirilmiş t testi ve tek yönlü varyans analizi ( one way ANOVA ) kullanılmıştır. Gebelerin yaş aralığı 18-37 olup, yaş ortalamalarının 24.11+3.94, %55'inin ilköğrenimli, %73'ünün çalışmadığı ve vücut ağırlığı artış ortalaması13,53+4,34olduğu saptanmıştır. Çalışmamızda Çok Yönlü Beden - Self İlişkileri Ölçeği gebelik öncesi ve gebelikte uygulanarak geçerlilik ve güvenirlilik belirlenmiş, gebelik öncesi alpha değeri a:0,87 gebelikte ise a:0,83 olarak bulunmuş ve ölçek yüksek derecede güvenilir olduğu saptanmıştır (n= 100). Gebelik öncesi ve gebelikteki Çok Yönlü Beden Self İlişkileri puanları arasında istatistiksel olarak ileri derecede anlamlı bir fark saptanmıştır (t=7.846, sd=99, p<0.001). Çok Yönlü Beden Self İlişkileri Ölçeği alt boyutları gebelik öncesi ve gebelikte incelendiğinde; görünüşü değerlendirme boyutu ( p<0.0001), görünüş yönelim boyutu ( p<0.0001), fiziksel yeterliliği değerlendirme ( p=0.014), fiziksel yeterlilik yönelim boyutu (p=0.044), sağlığı değerlendirme boyut (p<0.0001) ve beden alanlarından doyum boyutu ( p<0.0001) arasında istatistiksel olarak anlamlı farklar saptanmıştır. Gebelik öncesi ve gebelikte sağlık yönelim boyutu arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmamıştır ( p=0.535).Araştırmada eğitim durumunu, mesleğin, evlilik yaşının, evlilik süresi ve gebe kaldığında hissettikleri ile Çok Yönlü Beden Self İlişkileri Ölçeği puan ortalamaları arasında anlamlı bir ilişki saptanmamıştır (p>0.05).

EVALUATION OF THE BODY IMAGE PERCEPTION DURING THE FIRST PREGNANCY This research was planned descriptively to define how women, experiencing their first pregnancy, perceive their body images. The study was performed in the Education and Research Hospital, which is a sub-division of the Ministry of Labor and Social Insurances and is located in Istanbul. The subjects of the exemplification group - 100 pregnant women total - was chosen randomly among the individuals who visited the hospital between January 4th - May 1st 2002 for educational purposes and among individuals who were older than 18, who were experiencing their first pregnancies, who were in the 7th month of pregnancy, who were at least elementary school graduates to ensure the potency to orally reply the questions and who accepted to participate. Data were gathered using the information form and Multidimensional Body-Self Relations Questionnaire (MBSRQ). In the evaluation of the data: percentage, average, standard deviation, cronbach Alpha consistency coefficients, Pearson correlation test, paired t test and one-way variance analysis (one-way ANOVA) were used. The age range of the subject pregnant women was 18-37, with an average age of 24.11+3.94. 55% of them were elementary school graduates, 73% of them were non-working. The mean increase in body-weight increase was 13,53+4,34. The Multidimensional Body-Self Relations Questionnaire, in our study, was applied before and during pregnancy to determine the validity and reliability. Alpha value obtained before pregnancy was a:0, 87, and a:0, 83 during pregnancy and the questionnaire was found to be highly reliable (n=100). Difference with a high level statistical significance was found between the results obtained form the Multidimensional Body-Self Relations Questionnaire before and during pregnancy (t=7.846, sd=99, p<0.001). When the sub-dimensions of Multidimensional Body-Self Relations Questionnaire, before and during pregnancy are examined, statistically significant differences were found between the following data: appearance evaluation sub-dimension (p<0.0001), appearance orientation dimension (p<0.0001), fitness evaluation (p=0.014), fitness orientation dimension (p<0.0044), health evaluation dimension (p<0.0001) and body areas satisfaction dimension (p<0.0001). The difference found in the health orientation sub-dimension before and during pregnancy was not statistically significant (p=0.535). Again, no significant differences were detected between the score averages of Multidimensional Body-Self Relations Questionnaire and the following data: level of education, occupation, marriage age, marriage period and the first feelings about pregnancy (p>0.05).
Keywords: Gebelik