Cu(II) iyonu tayini için çevre dostu yeni bir yöntem geliştirilmesi - Koçoğlu, Nur (My University, 2022)
Çalışmamızda Cu(II) iyon tayini için çevre dostu spektrofluorimetrik bir yöntem geliştirilmiştir. Cu(II) iyonu tayininde kullanmak için UV ışığı altında sertleşebilen fonksiyonel monomerler, çapraz bağlayıcı ve fotobaşlatıcı maddeler içeren yüksek seçiciliğe sahip polimerik fluoresans sensör membran hazırlanmıştır. Membranın karakterizasyonu yapıldıktan sonra Cu(II) iyon tayini için en uygun şartlar tespit edilmiştir. Sırasıyla 376 nm ve 455 nm uyarma ve emisyon dalga boylarında, pH:5 değerinde ve 20 saniye kadar kısa bir sürede tayin gerçekleştirilmiştir. Yöntemimizin kalibrasyon aralığı 7,86.10-9-1,57.10-7 M (0,5-10 ppb) olarak belirlenmiş olup, tespit sınırı 2,24.10-9 M (0,142 ppb) olarak hesaplanmıştır. Sensörün ömrü, kararlılığı ve tekrarlanabilirliği araştırılmış ve geri kazanım çalışmaları gerçekleştirilmiştir. Gerçek örnek uygulamaları için atık su numuneleri kullanılmıştır. Düşük konsantrasyonlardaki Cu(II) iyonu tayini, geliştirdiğimiz yöntem ile yüksek seçicilik ve hassasiyete sahip, hızlı ve güvenilir bir şekilde gerçekleştirilebilmektedir.

In our study, an environmentally friendly spectrofluorimetric method was developed for the determination of Cu(II) ions. A highly selective polymeric fluorescence sensor membrane containing functional monomers, crosslinkers and photoinitiators that can be cured under UV light was prepared for use in the determination of Cu(II) ions. After characterization of the membrane, the most suitable conditions for Cu(II) ion determination were determined. Detection was carried out at the excitation and emission wavelengths of 376 nm and 455 nm, respectively, at pH:5 and in as little as 20 seconds. The calibration range of our method was determined as 7.86.10-9-1.57.10-7 M (0.5-10 ppb), and the detection limit was calculated as 2.24.10-9 M (0.142 ppb). The lifetime, stability and repeatability of the sensor were investigated, and recovery studies were carried out. Waste water samples were used for real sample applications. Determination of Cu(II) ions at low concentrations can be performed quickly and reliably with the method we have developed, with high selectivity and sensitivity.
Keywords: Amin; Amine; Chemistry, Analytical; Cu(II); Fluoresans Cu(II); Fluorescence; Kimya, Analitik; Polimerik Sensör; Polymeric Sensor