CNC freze tezgahında havuz işlemede takım yolu ve kesme parametrelerinin yüzey kalitesine etkilerinin incelenmesi - Bozdoğan, Mustafa (My University, 2012)
CNC FREZE TEZGAHINDA HAVUZ İŞLEMEDE TAKIM YOLU VE KESME PARAMETRELERİNİN YÜZEY KALİTESİNE ETKİLERİNİN İNCELENMESİ Bu çalışmada, PMD 23 soğuk iş takım çeliği, çoklu-katmanla TiAlN kaplamalı kesici takımlarla frezelenmesinde yüzey pürüzlülüğü, kesme sıcaklığı ve kesme kuvvetleri deneysel olarak incelenmiştir. İlerleme oranı, kesme hızı ve talaş derinliği yüzey pürüzlülüğü, kesme sıcaklığı ve kesme kuvvetlerine etkisi araştırılmıştır. Buna ilaveten, frezeleme sonucu elde edilen talaş formları incelendi. Frezeleme işleminin optimizasyonu için Taguchi tekniği kullanıldı. Ayrıca, her bir parametrenin elde edilen sonuçlara etkisinin tayini içinde varyans analizi (ANOVA) kullanılmıştır. Son olarak bağımlı değişkenlerle bağımsız değişkenler arasındaki ilişki regresyon analizi ile modellenmiştir. Bu çalışma ile PMD 23 soğuk iş takım çeliği, çoklu-katmanla TiAlN kaplamalı ile optimal işlenebilirliği tayin edilmiştir.

THE INVESTIGATION OF EFFECTS OF CUTTING PARAMETERS AND CUTTING TOOL PATH OF SURFACE QUALITY IN CNC MILLING PROCESS In this study, an experimental investigation on surface roughness, cutting temperature and cutting forces in milling of PMD 23 cold work-tool steel using multi-layered coated TiAlN cutting tools is presented. The influences of the feed rate, cutting speed and depth of cut on surface roughness, cutting temperature and cutting force have been examined. In addition to that, the obtained chip formations have been observed. In order to optimize the milling process, Taguchi optimization method has been used. The influence of each parameter on obtained results has been determined by using analysis of variance (ANOVA). The relationship of the dependent parameters and independent parameters has been modeled with Regression analysis. The optimal machinability of PMD 23 cold work-tool steel using multi-layered coated TiAlN cutting tool has been successfully determined in this study.
Keywords: Frezeleme Yöntemi; Makine Eğitimi