Reusibil ameliyat örgütleri ile disposibil ameliyat örgütlerinin bakteriyel geçirgenliklerinin karşılaştırılması - Güngör, Mine Demet (My University, 2005)
TEZ KONU BAŞLIĞI Adı ve Soyadı: Mine Demet Güngör Danışmanın Adı: Prof. Dr. Deniz Şelimen Ameliyathane Hemşireliği Yüksek Lisans Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği

REUSIBIL AMELİYAT ÖRTÜLERİ İLE DİSPOSIBIL AMELİYAT ÖRTÜLERİNİN BAKTERİYEL GEÇİRGENLİKLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI Bu çalışma; reusıbıl ve disposıbıl ameliyat örtülerinin, bakteriyel geçirgenliklerini belirlemek amacıyla deneysel olarak yapıldı. Araştırma; İstanbul Gümüşsuyu Asker Hastanesi'nde; iki saat altında ve üzerinde süren ameliyatlarda kullanılan örtüleri oluşturdu. Örnekleme; 130'u reusıbıl, 130'u disposıbıl 260 hastaya örtülen ameliyat örtülerinin; A,B,C,D bölgelerinden alınan veriler; dört sorudan oluşan veri toplama formu ile toplandı. Bulguların değerlendirilmesinde; SPSS (Statistical Package for Social Sciences) paket kullanıldı. Veriler değerlendirilirken tanımlayıcı istatistiksel yöntemlerin (Ortalama, Standart sapma, frekans) yanı sıra, nicel yönden karşılaştırılmasında Student t testi, nitelik yönünden karşılaştırılmasında, Ki-Kare ve Fisher's exact Ki-kare testi kullanıldı. Sonuçlar %95'lik güven aralığında, p<0,05 anlamlılık düzeyinde değerlendirildi. Sonuç olarak; resusıbıl örtülerin % 47.7 'sinin A, % 42.3'ünün B, % 40'ının C, % 46.9'unun D bölgelerinde, disposıbıl örtülerin ise % 3.1'inin A, % 1.5'inin B, % 1.5'inin C bölgelerinde bakteri ürediği, yüzyirmi dakika ve altında (120 dk ?) süren reusıbıl örtü kullanılan ameliyatların % 83.46'sında üreme olmadığı, % 10.38'inde Stafilakokus aureus, % 6.15'inde Stafilakokus epidermitis, yüzyirmi dakika üzerinde süren(120 dk >) reusubıl örtü kullanılan ameliyatların % 28.08'inde üreme olmadığı % 55.38'inde Stafilakokus aureus % 9.23'ünde Enterekok % 6.15'inde Streptokok % 1.15'inde Stafilakokus epidermitis, yüzyirmi dakika ve altında (120 dk ?) süren disposıbıl örtü kullanılan ameliyatlarda % 100 üreme olmadığı, yüzyirmi dakika üzerinde(120 dk>) süren disposıbıl örtü kullanılan ameliyatlarda % 96.2 üreme olmadığı, % 2.31 Stafilakokus aureus, % 0.77 Enterektokok belirlendi. Bu sonuçlara göre iki saat üzerinde süren ameliyatlarda kullanılan resusıbıl örtülerde bakteriyel geçirgenliğin olduğu ve cerrahi alan infeksiyonlarına neden olabileceği düşünülebilir. İNGİLİZCE TEZ KONU BAŞLIĞI SUMMARY THE COMPARİSON OF BACTERİAL PENETRATİON OF REUSABLE AND DISPOSABLE PATIENT DRAPES This workout was performed to test and evaluate the bacterial penetration ratings of the surgical disposable and reusable patient drapes. The layout was Istanbul Gümüşsuyu Military Hospital, concerning separate surgical sessions of two hours or less and more than two hours, using reusable and disposable patient drapes. Samples were taken out of A, B, C, and D areas, using a four-question data collection from, from 130 reusable draping and 130 disposable draping surgeries.To evaluate the findings, SPSS software were used. During evaluation, Student t test were used for comparisons of the quantitative data Ki square and Fisher's exact Ki square test for qualitative data as well as other statistical methods(mean, median, standard, frequency). As a result, it has been found out that; on reusable drapes bacterial growth observed on 47,7% area A, 42,3% area B, 40% area C, and 46,9% area D whereas on disposable drapes these figures are 3,1% for A,1,5% for B,1,5% for C. For surgeries using reusable drapes, t<120 minutes, no growth observed on 83,46%, Stafilacoccus aureus were observed on 10,38%, Stafilacoccus epidermitis were observed on 6,15% of them. For t >120 minutes no growth observed on 28,08%, but for 55,38% of them Stafilacoccus aureus, for 9,23% Enterecoccus, for 6,15% Streptococcus and for 1,15% Stafilacoccus epidermitis were observed. For surgeries with disposable drapes, t<120 minutes, no growth observed at all whereas for t >120 minutes no growth observed on 96,2%, but for 2,31% of them Stafilacoccus aureus and for 0,77% Enterecoccus were observed. Using above findings, it may be realized, for surgeries more than two hours, reusable draping may be a source of SSI as they allow penetration of bacteria.
Keywords: Hemşirelik