Çalışma hayatında uluslararası öğrenciler : İstanbul örneği - Tekin, Emrullah (My University, 2019)
Üretim ve mülkiyet ilişkilerinin değişmesi sonrasında yaşanan küreselleşme olgusu ve farklılaşan insan hareketliliği, bireylerin düşünce yapıları üzerinde bir değişim yaratarak sürekli ve daha kaliteli bir eğitime duyulan ihtiyacı artırmış ve eğitimin uluslararasılaşmasına neden olmuştur. Eğitimin uluslararasılaşmasına ise başka bir ülkede yükseköğrenim gören uluslararası öğrencilerin sayısını, yoğunluğunu ve karşılaştıkları sorunları artırmıştır. Bu kapsamda bu tez çalışması, başka bir ülkede yükseköğrenim gören öğrenciler şeklinde tanımlanan uluslararası öğrencilerin karşılaştıkları sorunlarını çözmek için başvurdukları emek piyasasında, yaşadıkları problemleri, üretim ve mülkiyet ilişkileri çerçevesinde ele almış; bu amaç doğrultusunda İstanbul’da en çok uluslararası öğrenciye sahip olan beş yükseköğrenim kurumundan toplamda yirmi beş uluslararası öğrenciyle bir alan araştırması gerçekleştirilmiş; elde edilen veriler küreselleşme, insan hareketliliği, eğitim ve çalışma olgusu ile ilgili literatür çerçevesinde incelenmiştir. Sonuç olarak uluslararası öğrenciler, ABD, İngiltere, Avustralya, Fransa ve Almanya’da olduğu gibi; Türkiye emek piyasasının iç dinamikleri dolayısıyla, Türk öğrencilerle benzer şekilde; uzun sürelerde, ağır çalışma koşulları altında ucuz emek gücü olarak çalıştıkları ortaya çıkmıştır.

Globalization that has been experienced afterwards the transformation of production and property and differentiating human mobility has increased the need for a continuous and a more quality education, and has caused the education to become internationalized by creating a change upon the mentality of the individuals. Also, the internationalization of the + has increased the number and intensity of the international students studying a higher education abroad and the problems encountered by them. In this context this thesis study, has addressed the problems that international students, identified as students having higher education in a different country, experience within labour market that they resort to solve the problems they encounter in terms of production and property relations; in line with this purpose, a field study has been conducted with twenty five international students from five higher education institutes in Istanbul who have the most international students; the data gathered has been deciphered within the scope of literature regarding globalization, human mobility, and education and labour cases. In conclusion, international students, just like in the USA, UK, Australia, France, Germany Due to the structural features of Turkey's labor market, in a similar manner with Turkish students, in the a long term work, hard working conditions and they work as cheap labor has emerged.
Keywords: Çalışma; Çalışma ekonomisi; Education; Eğitim; Globalization; Küreselleşme International Student; Labor economics; Labour; Uluslararası Öğrenci